A bukott szocialista képviselőből lett LMP-s társelnök, Demeter Márta primitív politikai haszonszerzés érdekében megszegte esküjét - jelentette ki Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke az M1 műsorában.

Kósa Lajos emlékeztetett rá: a képviselői esküben is benne van, hogy a "törvényeket megtartom".

Demeter Márta - aki a honvédelmi bizottság alelnöke is - nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra, ez törvénysértés - közölte a politikus, hozzátéve: a honvédelmi és rendészeti bizottságnak nem lehet olyan tagja, aki szánalmas politikai okokból visszaél adatokkal és nem nyilvános adatot nyilvánosságra hoz.

Demeter MártaFotó: Tuba Zoltán - Origo

Márpedig a katonai repülésre vonatkozó adatok nem nyilvánosak - hangsúlyozta.

Ráadásul Demeter Márta mindkét esetben hazudott, egyik esetben egy kétéves kislány adataival élt vissza - közölte, hozzáfűzve, ezért kezdeményezte Kövér László házelnöknél Demeter nemzetbiztonsági átvilágításának felülvizsgálatát.

Ennek során dől el, jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot az LMP új társelnöke - fejtette ki Kósa Lajos, megjegyezve: Demeter Márta tetteivel már bebizonyította, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent.Demeter Márta, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke október 16-án fordult írásbeli kérdéseknek álcázott hazugságcunámival a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez, annak kapcsán hogy a honvédség A319-es Airbusával miért utaztatták Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök lányát.

Ezt a nyilvánvaló hazugságot minden érintett cáfolta, s kiderült, egy Orbán vezetéknevű magyar katona és - engedéllyel - családja utazott a gépen. Ezt követően egy másik írásbeli kérdésben egy kiképzési repülésen részt vevő gépről állította, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt.

Ismét kiderült, hogy Demeter hazudott, mert a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztos nem utazott a gépen.