Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint a román centenárium évében is nyomatékosítani kell, hogy Trianonra az autonómia a legjobb válasz.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a marosvásárhelyi vártemplomban beszélt erről szombaton, az EMNT és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésén, melyen a két nemzeti tanács száz évvel ezelőtti megalakulásáról is megemlékeztek.

Antal Tibor Tusnádfürdő polgármestere (b2) üdvözli a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba érkező Orbán Viktor miniszterelnököt (j3) és Tőkés László európai parlamenti (EP-) képviselőt (k, Fidesz-KDNP) az erdélyi Tusnádfürdőn 2014. július 26-ánForrás: MTI/Beliczay László

Tőkés László az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kimondó gyulafehérvári nyilatkozatot idézve kérte: biztosítsanak Erdélyben teljes szabadságot az összes együtt lakó nép számára!

Felidézte: 1918. december 22-én Kolozsváron a Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács együtt tartott a gyulafehérvárihoz hasonló nagygyűlést. Amiként a román egyesülés egyik vezéralakjának tekintett Iuliu Maniu Gyulafehérváron kijelentette, hogy a román nép nem akar elnyomottból elnyomóvá válni, a kolozsvári magyar nemzetgyűlés ugyanezt fogalmazta meg: Nem akarunk uralkodni más nemzeten. De nem tűrjük el, és el nem viseljük, hogy fölöttünk más nemzet uralkodjon.