A balkáni útvonalon jelenleg is 70 ezer migráns van

2018.10.28. 08:25

Az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon jelenleg 70 ezer ember tartózkodik - hívta fel a figyelmet az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kósa Lajos emlékeztetett, hogy október 24-én a bosnyák-horvát határon, Bihacnál több ezer illegális határátlépő migráns próbálta meg erőszakkal áttörni a horvát határt, de feltartóztatták őket a horvát rendőrök. Szerinte ugyanaz a forgatókönyv, (...) ugyanazok a finanszírozók, ugyanazok a nemzetközi szervezetek állnak e mögött, mint 2015-ben Röszkénél, amikor migránsok megpróbáltak áttörni a határon.Kósa Lajos úgy fogalmazott, hogy az, amit a kormány és a parlamentnek a migrációt ellenző része elképzelt, működik, helyesek az intézkedések és szükségesek is.

Kiemelte, hogy a rendőrség és a határvadászok a honvédség segítségére támaszkodva megbízhatóan el tudják hárítani az olyan kísérleteket, mint ami a horvát-bosnyák határnál bekövetkezett.

A politikust arról is kérdezték, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként a házelnökhöz fordult Demeter Márta ügyében, és Kövér László kezdeményezte az LMP-s képviselő, a bizottság alelnöke nemzetbiztonsági felülvizsgálatát. Kósa Lajos azt mondta: Demeter Márta hazudott, hiszen vádjai nem bizonyultak igaznak. Az LMP-ben úgy választották társelnöknek, hogy pontosan tudták, súlyosan hazudott.Felhívta a figyelmet arra, hogy Demeter Márta a bizottság tagjaként gyakran jut minősített iratokhoz, képviselői esküje pedig kötelezi a titkok megőrzésére és a törvények betartására. Kósa Lajos szerint az LMP-s képviselő megsértette a nemzetbiztonságról szóló törvényt, az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényt, a házszabályt, az alkotmányt és saját képviselői esküjét is. Ha a felülvizsgálat megállapítja, hogy Demeter Márta valóban nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert nincs rá garancia, hogy megőrzi a tudomására jutott titkokat, akkor vissza kell hívni a honvédelmi bizottsági tagságából, és az LMP-nek küldenie kell helyette egy másik embert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK