Az ENSZ migrációs csomagja veszélyezteti a magyar emberek biztonságát

Ceuta, 2018. július 26. Európába igyekvő fekete-afrikai illegális bevándorlókat felügyelnek spanyol rendőrök, miután a migránsok Marokkóból átjutottak a határkerítésen a spanyol fennhatóságú Ceutába 2018. július 26-án. Hajnalban mintegy 400 migráns szökött át a határkerítésen a Gibraltári-szorosnál levő észak-afrikai spanyol enklávéba az emberáradatot feltartóztató spanyol és marokkói biztonsági erők igyekezete ellenére. Az illegális határátlépés során legkevesebb tizenkét spanyol polgárőr és öt határsértő megsebesült. (MTI/EPA/Reduan)
Vágólapra másolva!
A magyar kormány elutasítja az ENSZ globális migrációs csomagját, az elfogadási folyamatból kilépett, ezért a migrációs csomag nem kötelező Magyarországra nézve – tudatta az ENSZ illetékes vezetőivel levélben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A tárca államtitkára, Menczer Tamás közölte, hogy az ENSZ-tagállamok állam- és kormányfőinek decemberi marokkói csúcstalálkozóján a tervek szerint

elfogadják a globális migrációs csomagot.

Fekete-afrikai migránsok Spanyolországban Forrás: MTI/EPA/EFE/Reduan

A közelgő esemény miatt Szijjártó Péter levélben fordult a világszervezet illetékes vezetőihez, és megerősítette:

Az ENSZ-közgyűlés elnökének, a Nemzetközi Migrációs Szervezet főtitkárának, az ENSZ migrációért felelős különleges képviselőjének, valamint a migrációs csomagért felelős mexikói és svájci ENSZ-nagykövetnek küldött levélben a magyar diplomácia vezetője kiemelte, hogy

a migrációt nem megszervezni, hanem megállítani kell.

A segítséget kell odavinni, ahol a baj van, a rászorulóknak abban kell támogatást nyújtani, hogy a hazájukhoz minél közelebb maradhassanak, és minél előbb hazatérhessenek – fűzte hozzá.

Szijjártó felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország nem támogatja a kontinensek közötti lakosságcserét, mert

A külügyminiszter azt is megerősítette, hogy a kilépéssel az ENSZ globális migrációs csomagjából „Magyarország semmilyen szinten nem tekinti magára nézve kötelezőnek annak alkalmazását”.

Szijjártó Péter Forrás: MTI/Soós Lajos

A globális migrációs csomag elfogadási folyamatából az Egyesült Államok és Magyarország mellett Ausztria is bejelentette a kilépését, valamint Csehország is azt fontolgatja, hogy nem írja alá a dokumentumot – emlékeztettek rá a közleményben.

A minisztérium utalt arra is, hogy a csomag tárgyalása alatt Szijjártó Péter végig hangsúlyozta: hamis az az állítás, miszerint a migráció alapvető emberi jog, a bevándorlás pedig pozitív és megállíthatatlan jelenség.

Ezzel szemben

a migráció veszélyes és rossz folyamat, amelyet meg kell állítani.

Magyarország már bebizonyította, hogy a migráció megállítható, „a magyar kormány számára mindig a magyar emberek biztonsága az első, Magyarország soha nem lesz bevándorlóország” – áll a közleményben.