Folyik a budapesti belváros bekapcsolása a távhőhálózatba

Vágólapra másolva!
Folyik a budapesti belváros bekapcsolása a fővárosi távhőhálózatba, a Főtáv Kéménymentes belváros programjának részeként az Erzsébet hídon vezetik át a távhőt Budáról Pestre.
Vágólapra másolva!

A budapesti távhőszolgáltató tájékoztatása szerint a távhővezeték Erzsébet hídi átvezetéséhez megépült az állványzat, és folytatódnak a csövek helyükre juttatásához szükséges előkészületek.

A hővezetéket a hídszerkezet alatt viszik majd végig.

A beruházás összköltsége csaknem ötmilliárd forint,

amit részben uniós támogatásból, részben pedig a Főtáv Zrt. saját forrásaiból finanszíroznak. Az új hálózatra rákapcsolódhatnak majd a nyomvonalon található épületek, közintézmények és üzleti fogyasztók, majd a társasházak számára is elérhető lesz a csatlakozás.

Az Erzsébet hídon átmenő távhővezeték-rendszer része a 2022-re egységes hálózattá épülő budapesti hőgyűrűnek, amely összeköti majd a jelenleg szigetszerűen működő hőkörzeteket.

Ezzel a belső pesti kerületekben is bevezethetővé válik a környezetbarát távfűtés.

A fővárosi hőgyűrű kialakítása hat nagy távhő-gerincvezeték építését foglalja magába a hozzájuk tartozó szivattyúállomásokkal és más létesítményekkel együtt.

A hőgyűrű építése miatt

Budapest több pontján is távhővezeték-építés és bővítés zajlik.

A Főtáv tájékoztatása szerint a Dózsa György úton a Kispest-Angyalföld stratégiai gerincvezeték kiépítésének első jelentős szakasza a befejezéséhez közeledik.

Az út XIV. kerületi szakaszát november végén tudják átadni a teljes forgalomnak. A XIII. kerületi szakaszon, a Lehel utcánál december közepén fejezik be a munkálatokat. A XIII. kerületben a nagy forgalmú Vágány utcában már november elejére visszaállíthatják az eredeti forgalmi rendet.