Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a közmédiának adott interjút. Itt elmondta, hogy fontos megállapodást kötött Magyarország Szingapúrral, így újabb cégek exportálhatnak húst az országba.

Sikerült megállapodni Szingapúrral, hogy azon a 18 húsipari vállalaton felül, amelyek már rendelkeznek exportengedéllyel, öt újabb cég exportálhasson az ázsiai országba– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a közmédiának.

A magyar kormány kiemelt céljának tekinti a keleti nyitás politikájának tükrében a távol-keleti exportlehetőségek bővítését is, ennek újabb lépése, hogy az eddigiek mellett további öt húsipari vállalat exportálhat Szingapúrba.

Szijjártó Péter külügyi tárcavezető a szingapúri kereskedelmi és ipari miniszterrel folytatott tárgyalásáról beszámolva kifejtette, hogy Szingapúr és Magyarország a kölcsönös tiszteletre helyezi kül- és a külgazdasági politikáját.

Ahogy fogalmazott, jó, hogy vannak olyan országok, amelyek nem a másik kioktatásával vannak elfoglalva, hanem elfogadjuk azt, hogy kinek-kinek a saját történelme, kultúrája, társadalma határozza meg politikai és társadalmi berendezkedését, és ahelyett, hogy egymás kioktatásával foglalkoznánk, értelmes dolgokkal múlatjuk az időt, például gazdasági megállapodásokat kötünk.Hangsúlyozta, hogy Szingapúr egyre fontosabb szerepet játszik nemcsak a magyar, hanem az európai uniós külgazdasági stratégiában is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterFotó: Mudra László - Origo

Hosszú tárgyalások után két hete Brüsszelben aláírták az EU és Szingapúr közötti szabadkereskedelmi megállapodást, amely Magyarország számára jó hír, hiszen mi versenyképes külgazdasági struktúrával rendelkezünk – mutatott rá Szijjártó Péter.A magyar export GDP-hez mért aránya bőven 80 százalék felett van, tehát minél kevesebb akadály van a világkereskedelemben, nekünk az annál jobb.Szijjártó Péter megjegyezte azt is, hogy remélhetőleg az Európai Parlament gyorsan ratifikálja a megállapodást, és ez újabb lehetőségeket nyithat a magyar cégeknek.

Mint mondta, Szingapúr fontos szerepet játszik a magyar élelmiszeripari kivitelben, és sikerült megállapodni arról, hogy azon 18 húsipari vállalaton felül, amelyek már rendelkeznek exportengedéllyel, öt újabb húsipari cég kapja meg az engedélyt.