A kormány nem a migránsok letelepítésében képzeli el a jövő Európáját

2018.11.06. 13:24

A kormány nem a migránsok letelepítésében, hanem a magyar családok támogatásával képzeli el a jövő Európáját – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence elmondta: a mostani nemzeti konzultációt azért indították el, hogy megtudják, a magyarok a brüsszeli állásponttal vagy a magyar kormánnyal értenek egyet. Szükség van a magyar emberek támogatására, mert ha egyértelmű felhatalmazást adnak a kormánynak, akkor jobban meg tudják védeni az országot a betelepítés ellen.

Az államtitkár szerint Brüsszelben nem hisznek az európai családokban, ezért gondolják, hogy a népességfogyásra a bevándorlás a megfelelő válasz. A családok támogatása helyett "erőszakosan, kényszerítve" arra próbálják rávenni a tagállamokat, hogy migránsokkal pótolják a hiányzó embereket.

Rétvári BenceForrás: MTI/Kovács Tamás

Hozzátette, ha azt látnák, hogy a kvótákra van fogadókészség, azonnal megkezdenék a betelepítést, ezzel viszont ahelyett, hogy megoldanák a problémát, újakat generálnának. Közölte, a kormány ezzel szemben úgy gondolja, lehet jó családpolitikát folytatni.

Emelletti elkötelezettségét mutatja, hogy 2010-ben 1000 milliárd alatt volt, jövőre pedig 2000 milliárd Ft fölött lesz a családok támogatására fordított összeg. A nemzeti konzultáció legfontosabb kérdése, hogy a családok támogatása fontos-e a magyaroknak. Kikérik az emberek véleményét arról is, hogy részesítsék-e kétharmados védelemben a legalapvetőbb családi támogatásokat, mivel 2002 után a szocialista kormányok elvonták az Orbán-kormány biztosította családtámogatások egy részét.