Ismét lebukott az indexes álhírgyár: most Kubatov Gáborról hazudtak

Vágólapra másolva!
Ismét kiderült, hogy hazudott az Index nevű álfüggetlen fake news gyár, mivel Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke és egyben a Fradi elnöke pert nyert ellenük. A portál nem verte nagydobra, hogy helyre kellett igazítaniuk egy Kubatov Gáborról szóló cikküket, pedig kiderült, hogy hazugságokat állítottak. Nem ez az első eset, hogy a tarháló álfüggetlen portál kitalál híreket, és megírja.
Vágólapra másolva!

Ismét lebukott az álfüggetlen indexes álhírgyár. Bár a portálon nem verték nagydobra, hogy egy márciusi cikküket szinte teljesen helyre kellett igazítani, és hogy pert vesztettek Kubatov Gáborral szemben. Nézzük meg most alaposan, hogy mit is kellett helyreigazítani a fake news gyárnak.

Azt írja az Index:

Mindezek a példák is világosan mutatják, hogy a hónapok óta tarháló álfüggetlen fake news gyár számára a legfontosabb az volt a 2018-as kampány hajrájában, hogy egy nagyot rúgjanak a Fidesz alelnökébe, és nem az, hogy valóban pártatlan tájékoztatást nyújtsanak.

Nem ez az első eset, hogy az álfüggetlen portál hazudik. Idén nyáron a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakgimnáziumról azt írták, hogy várandóssága miatt rúgtak ki egy lányt, és ezért nem érettségizhetett le. Ezzel szemben, mint kiderült, a valóság az, hogy az érintett lány maga kérte, hogy elhagyhassa az intézményt. Korábban ugyanerről az iskoláról azt írták, hogy drogozás miatt rúgtak ki diákokat.

Az is hazugság volt.

Így működnek az ellenzéki álhírgyárak

A hazai balliberális portáloktól nem áll távol az álhírgyártás. Kedden mutattuk be, hogy a 24 nevű álhírgyár alkoholistákat fizetett le, hogy hazudjanak. A hazai fake news gyárak működését a legjobban Demeter Márta hazudozása kapcsán láthattuk. A volt szocialista, de már az LMP-ben politizáló Demeter Márta azt állította, hogy Orbán Viktor lányát a honvédség gépe szállította haza Ciprusról. Mint kiderült, egyszerű névrokonságról van szó, és nem a miniszterelnök lánya utazott a géppel, hanem egy Orbán L. nevű katona kétéves kislánya.

A magát függetlennek és objektívnek beállító ellenzéki sajtó most megmutatta, mennyire egy kéz irányítja őket.

Vezényszó alatt azt mondják, amit mondaniuk kell. Egy pillanat alatt beálltak az irányba, és ezt az ostoba hazugságot azonnal címoldalon közölte az összes portál,

majd pedig Demeter mentegetésébe kezdtek. Világosan kiderült, hogy mennyire szoros irányítás alatt áll az ellenzéki sajtó.

Kilenc hónapig pörgették az álhírt

Egy korábbi eset volt, hogy a magukat függetlennek és objektívnek kikiáltó ócska, balliberális megmondóembereknek semmi sem drága, ha a kormány lejáratásáról van szó. Még arra is képesek voltak, hogy kilenc hónapon keresztül foglalkozzanak egy olyan álhírrel, miszerint a kormány az önkormányzatiság felszámolását tervezi a 2018-as parlamenti választás után.

Egy másik kiváló álhír volt, miszerint 75 év felett nem járnak a legmodernebb és egyben legköltségesebb életmentő terápiák. Mindezt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere határozottan cáfolta.

Az Origo egyébként megkereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot, ahol megerősítették, hogy a felsorolt híreknél az említett médiumok valóban nem keresték meg soha előzetesen a kormányt. És gyakran utána sem.