A kormány a munkabérek emelésével kívánja kiváltani az utalványokat

2018.11.08. 10:41

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak adott interjút. Ebben az mondja, hogy a magyar munkavállalóknak inkább a bérük emelkedjen, ne pedig utalványokban kapják a fizetésük egy részét. Szó esik arról is, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem szűnik meg a cafeteria. A magyar rendszer osztrák és német példát fog követni.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak adott interjújában azt mondta, hogy

a magyar munkavállalóknak inkább a bérük emelkedjen, ne pedig utalványokban kapják a fizetésük egy részét. A kormány a munkabért terhelő adók csökkentésével, a szociális hozzájárulási adó további két százalékpontos csökkentésével, valamit a közszféra béremelési programjának folytatásával teremti meg a béremelés feltételeit.

A sajtóhíresztelésekkel ellentétben a cafeteria nem szűnik meg, csak a rendszer egyszerűsödik, és a 450 ezer forintos keretösszeg sem változik– erősítette meg a lapnak az államtitkár.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkáraForrás: MTI/Kovács Tamás

A cafeteriarendszer átalakítására nemcsak bonyolultsága miatt volt szükség, hanem azért is, mert jellemzően nem az arra inkább rászoruló, minimálbérhez közeli keresettel rendelkező munkavállalók részesülnek cafeteriában. Jelenleg csak a vállalkozások kis hányada, mindössze 24 ezer munkáltató fizet cafeteriát– közölte Izer Norbert.
Az egyszerűsödő rendszernek köszönhetően azonban a kisebb cégek, amelyek eddig adminisztratív vagy éppen anyagi okokból egyáltalán nem adtak béren kívüli juttatásokat, jövőre könnyebben megtehetik ezt, mivel a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentése a cafeteria közterheit is mérsékli– mondta az államtitkár, aki hozzátette:
A német és osztrák gyakorlathoz hasonlóan béren kívüli juttatásként a munkavállalók pihenésének támogatását tartjuk elsődlegesnek a népszerű SZÉP-kártya megőrzésével, ami hozzájárul a magyar gazdaság és turizmus növekedéséhez is– nyilatkozta a Magyar Hírlapnak az államtitkár.