A kereszténydemokráciának az embereket kell szolgálnia

2018.11.09. 11:06

Hollik István, a Fidesz-KDNP szövetség szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Európai Néppárt (EPP) legutóbbi kongresszusáról, a kereszténydemokrácia felelősségéről.

A szóvivő elmondta, hogy Helsinkiben az Európai Néppárt kongresszusán járt, ahol megválasztották Manfred Webert az EPP csúcsjelöltjénerk a jövő májusi EP választásokra. Amennyiben a Néppárt szerzi meg a választáson a képviselői helyek többségét, úgy neki van joga jelölni a saját politikusát az Európai Bizottság elnökének. A Helsinkiben megrendezett kongresszuson két jelölt is volt, a volt finn miniszterelnök is ringbe szállt, Manfred Weberrel szemben. A Fidesz-KDNP már korábban rögzítette, ők a bajor politikust támogatják majd, aki a Néppárton belül a kereszténydemokrata szárnyat képviseli.

Vele is voltak, vannak vitái a Fidesznek, de a kapcsolat ennek ellenére jónak és kiegyensúlyozottnak mondható, egy biztos, Manfred Webere egy bevándorlásellenes, kereszténydemokrata politikus, ellenfele, Alexander Stub pedig egy bevándorláspárti, az EPP liberális részéhez sorolható. A Fidesz-KDNP ezzel a döntésével azt szerette volna, ha nem folytatódna az a sorozat, ami már elindult az EPP-n belül, hiszen a néppárt nem a saját értékeihez volt hű, sokkal inkább a szocialisták, a liberálisok elvárásainak akart megfelelni – mondta el Hollik István. A politikus megjegyezte azt is, amikor meghallgatták Alexander Stub beszédét, akkor arra a következtetésre jutottak, hogy az elhangzott gondolatok akár egy liberális, akár egy szocialista kongresszuson szólhattak volna.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.