Itt a következő jobbikos pofon: képviselői csoportot alakított a Mi Hazánk Mozgalom

Volner János Toroczkai László Fülöp Erik Dúró Dóra Mi Hazánk Mozgalom
Vágólapra másolva!
„Képviselői csoportot alakított az Országgyűlésben a Mi Hazánk Mozgalom” – jelentette be szombati budapesti sajtótájékoztatóján Dúró Dóra. A párt elnökhelyettese kitért arra is, hogy ezzel a lépéssel sem anyagi, sem felszólalási lehetőségeik nem bővülnek.
Vágólapra másolva!

A politikus elárulta továbbá, hogy minderről hétfőn fogják tájékoztatni Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét (házelnök). Elmondása szerint

csupán azt kívánják kifejezni, hogy innentől kezdve nem négy magányos farkas fog külön-külön politizálni a magyar parlamentben, hanem egységben, együttműködve jelenítik meg a Mi Hazánk Mozgalom politikáját.

A képviselő kiemelte, hogy mindenféle politikai taktika nélkül döntenek majd arról, mely javaslatokat támogat a törvényhozásban a képviselői csoport. „Szorosabb, politika jellegű együttműködésre nem készülünk egyik párttal sem” – tette hozzá Dúró.

Ez nem ugyanaz, mintha frakciójuk lenne

Jobb híján maradt ez a fajta csoportalakítás, hiszen a jelenlegi Házszabály szerint Dúróéknak nincs lehetőségük a frakcióalapításra. Ugyanis

  • főszabály szerint képviselőcsoportot legalább öt képviselő alakíthat,
  • ráadásul van egy olyan kitétel is a hatályos országgyűlési határozatban, amely szerint csak azoknak lehet frakciójuk, akik az országgyűlési választáson országos listát állítottak, és mandátumot szereztek, vagy egy ilyen párt jogutódjának minősülnek.

Jelen állás szerint a radikálisok két feltételnek sem felelnek meg, így egyelőre távolinak tűnik, hogy képviselőcsoportjuk legyen. Pedig ez óriási előnyökkel járna:

  • egymás mellé ülhetnek a képviselők,
  • a parlamenti bizottságokba jelölhetnek tagokat,
  • a frakcióvezetők automatikusan tagjai a házbizottságnak. Ennek keretében javaslatot tehetnek azoknak az indítványoknak a tárgysorozatba vételére, amiket a bizottságok elutasítottak,
  • irodájuk lenne a Parlamentben vagy az Országgyűlés Irodaházában,
  • munkájukat munkavállalók segíthetnék, és
  • nagyobb időkeretben szólalhatnának fel a parlamentben.

Nézetkülönbség mutatkozik a pártban a kérdés kapcsán: Toroczkai László korábban többször is pedzegette, hogy pártjának parlamenti frakciója lehet, ugyanakkor Volner János többször leszögezte, hogy függetlenként viszi végig a ciklust. Mindennek ellenére óriási vérveszteséget jelent ez a megroggyant Jobbiknak: az Országgyűlésben egy olyan csoport bukkan fel, amelynek tagjai korábban őket erősítették, innentől viszont arra lehet számítani, hogy a radikálisok egyfajta ellenpólust fognak képezni velük szemben.

Összeköti őket: otthagyták a Jobbikot

Az újdonsült csoportban négy, korábban a Jobbik színeiben mandátumot szerzett politikus foglal helyet. Dúró Dórát május végén zárták ki az ellenzéki frakcióból, a Toroczkai László vezette Mi Hazánk megalakulásával annak politikusaként politizál. Volner Jánost egy hónapja zárták ki a Jobbik képviselőcsoportjából, emiatti tiltakozásul két képviselő, Apáti István és Fülöp Erik követte őt. A három politikus szerdán jelentette be, hogy a jövőben a Mi Hazánk színeiben politizálnak, és kérték felvételüket a pártba.