Továbbra is magas a légszennyezettség

Vágólapra másolva!
Továbbra is magas a légszennyezettség, már a fővárosban is egészségtelennek minősítették a levegő minőségét a magas szállópor (PM10)-koncentráció miatt.
Vágólapra másolva!

A Tisztifőorvos Facebook-oldalán szombaton azt írták,

egészségtelen a levegő minősége Budapesten, Kecskeméten és Nyíregyházán.

Emellett tizenöt település levegő-egészségügyi helyzete kifogásolt minősítést kapott: Debrecen, Dunaújváros, Eger, Hernádszurdok, Miskolc, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Szeged, Szolnok, Szombathely, Tököl, Vác, Várpalota, Veszprém. A többi, mérőállomással megfigyelt térség levegőjében a kis méretű aeroszolrészecskék koncentrációja az egészségügyi határérték közelében volt.

Néhány helyen a nitrogén-dioxid koncentrációja is meghaladta az egészségügyi határértéket.

A kis méretű aeroszolrészecskékhez hasonlóan a nitrogén-dioxid is csökkentheti a tüdő védőfunkcióját, és elsősorban légzőszervi tüneteket okozhat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ javasolja, hogy a helyes fűtési módok alkalmazása mellett részesítsék előnyben a tömegközlekedést.

Az érzékeny lakosságcsoport számára az a tanács, hogy minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, kerüljék a kültéren végzett aktív testmozgást, fizikai munkát.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória esetében rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

Miskolcon pénteken, Nyíregyházán szombaton lépett életbe a füstködriadó tájékoztatási fokozata.