Benkő Tibor: Az elesett katonákra emlékezni kell

2018.11.11. 17:45

A honvédelmi miniszter vasárnap az első világháborúban hősi halált halt katonák felújított hadisírjainak ünnepélyes átadásán azt mondta, a halott katona már nem ellenség, nyugodjon bárhol a világban, mindenütt megérdemli, hogy megemlékezzünk róla.

Benkő Tibor Debrecenben, a Hősök temetőjében azt mondta, a felújított honvédtemető méltó emlékhely az emlékezésre és az emlékeztetésre.

Mint mondta, a temetőben nyugszanak az 1849. augusztus 2.-ai debreceni nagy csata áldozatai: névtelen honvédek, katonák, akik hazájuk függetlenségéért, szabadságáért áldozták életüket.

Ugyancsak nyugszanak a honvédtemetőben az első, illetve a második világháborúban elesett katonák.

Ezért méltó az az elnevezés, hogy honvéd temető és a hősök temetője. Hősök, áldozatok, elesettek együtt nyugszanak itt a földben, együtt a magyar katonák azokkal, akik akkor ellenségek voltak

– mondta Benkő Tibor.

Szerinte sokaknak, akik háborúba indultak és háborúban estek el, nem adatott meg, hogy hazájukban szeretteik mellett nyugodhassanak.

„Nem azért lettek katonák, hogy hősök legyenek, azért indultak háborúba, mert győzni akartak: nagyapák, apák, fiatal emberek, akik szeretteiket hagyták otthon. Tisztelet mindenkinek, akikre emlékezünk a hősök kertjében, az ország bármelyik pontján" - mondta a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor azt is mondta, hogy a magyar embereknek rendkívül fontos, hogy béke legyen az országban, Európában. Kérte a katonákat, hogy esküjükhöz híven, legjobb tudásuk szerint szolgálják Magyarország, a magyar emberek biztonságát, a békét.