Figyelmeztetést adtak ki a nagy köd miatt

köd
Nagykanizsa, 2017. február 16. A hosszú expozíciós idővel készült felvételen járművek haladnak a sűrű ködben az M7-es autópályán Nagykanizsa közelében 2017. február 16-án. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Köd miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kiterjedt és tartós köd leginkább a főváros és az Északi-középhegység tágabb környezetében fordul elő, és maradhat meg legtovább.
Vágólapra másolva!

Vasárnap estétől ismét ködképződés várható: leginkább az ország északi felén, azon belül is az északnyugati részeken lehet tartósabb és sűrűbb köd kialakulására számítani - írja az OMSZ. Kis valószínűség mellett az Északi-középhegységben

néhol ónos ködszitálás is előfordulhat.

A figyelmeztetés miatt a rendőrség arra kéri a közlekedőket, hogy a szokásosnál óvatosabban közlekedjenek.

Forrás: MTI/Varga György

Azt tanácsolják, hogy ködös útszakaszokon csökkentsük az autó sebességét, valamint tartsunk a szokásosnál nagyobb követési távolságot, és lehetőleg ne előzzünk. Használjunk ködfényszórót, de ha ilyen nincs a kocsin, a tompított fényszórót kell bekapcsolni.

A távolsági fényszóró használata viszont kifejezetten kerülendő, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez.

Számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros vagy lassú jármű közlekedésére, de arra is, hogy vannak, akik a köd miatt leállnak az út mentén, csakhogy őket éppen a köd miatt nagyon nehezen lehet ilyenkor észrevenni.