Demográfiai fordulat várható a jövőben, ha folytatódik a harmadik gyereket vállaló kétgyermekes családok látványos növekedése. A demográfiai mutatók változását háromévente, a demográfiai portré mutatja meg. Az idei évben megjelent portré szerint a teljes termékenységi arányszám jelentősen növekedett – mutatott rá Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért megbízott elnöke az Echo tv-ben.

2010-ben indult el egy családpolitikai fordulat, ezt megelőzően majdnem minden demográfiai mutatóban negatív tendenciák voltak. Nőtt a válások száma, a házasságkötés és a születések száma pedig csökkent – mondta az elnök.

Egy nagyon erős és aktív családpolitikai indult viszont meg 2010 után, melynek köszönhetően sok tekintetben elindultak a kedvező tendenciák.

Az idei évben megjelent portré megmutatta, hogy a teljes termékenységi arányszám jelentősen növekedett. 2010-ben 125 gyermeke született 100 párnak. Ez a szám mostanra 149-re emelkedett

– mutatott rá Fűrész.

Eddig a kétgyermekes és háromgyermekes családok aránya csökkent és az egy gyermekes családoké nőtt. Ez a tendencia most megfordulni látszik, ugyanis egyre több kétgyermekes család vállal harmadik gyermeket és az egy gyermekesek közül is többen döntenek a testvér megszületése mellett –hangsúlyozta.

IllusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

A családpolitikai most nyolcadik éve stabil és tudják a családok, hogy mire számíthatnak,

ami mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy a szülők több gyermeket vállaljanak.
Sikertörténetnek mondta Fűrész Tünde a házasságok számának növekedését, hiszen 2010-hez képest közel másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma. A magyar társadalom még mindig házasságpárti, családpárti. Egy felmérés szerint pedig tízből kilenc magyar nyilatkozott úgy, hogy a legideálisabb párkapcsolati forma a házasság.