Már sehol sem számít egészségtelennek, de több településen még mindig kifogásolt a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt.

A Tisztifőorvos Facebook-oldalán hétfőn azt írták: számos helyen továbbra is kifogásolt volt a levegő minősége az országban. Budapesten, Debrecenben, Dunaújvárosban, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Putnokon, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Vácon, Várpalotán, Veszprémbentovábbra is meghaladja az egészségügyi határértéket a kisméretű aeroszol részecskék koncentrációja.

Elsősorban a helytelen tüzelés miatt általában a késő délutáni és esti órákban romlik a levegő minősége.

Szmogos levegő Pécs felett 2018. október 16-ánForrás: MTI/Sóki Tamás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ külön felhívta a kerékpárral közlekedők figyelmét, hogy rossz levegőminőség esetén lehetőleg kerüljék a forgalmas útvonalakat és viseljenek megfelelő védőmaszkot. A gyermekek egészségének megóvása érdekében arra figyelmeztetnek, hogy a gyermekek lehetőleg kevesebb időt töltsenek a szabadban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden még mérsékelt marad a légmozgás. Szerdán várható, hogy többfelé megélénkül, néhol megerősödik a szél.