Kevés az ülnök, még ki sem tűzték a Gyurcsány-kormány titkosszolgáinak perét

2018.11.12. 07:58

Ülnökhiány miatt nincs kitűzve a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetői és Jakubinyi Róbert, az Egymásért, Egy-másért Alapítvány kulcsfigurájának százmilliós vesztegetési perének az időpontja - tudta meg a Magyar Idők.

A lap hétfői száma szerint, mivel az elhárítás főigazgatója volt Galambos Lajos vezérőrnagy, ezért az ügyét majd ismét tárgyaló katonai tanácsba tábornoki rangú ülnököt kell találnia a Kaposvári Törvényszéknek.
Az ülnök kiválasztásának folyamata már elkezdődött, ám mivel az eljárás minősített, ezért hivatalos részleteket továbbra sem lehet tudni az ügyről.

Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere (b) és Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagy, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2004 és 2007 közötti főigazgatója (b2) a Kaposvári Törvényszéken 2016. szeptember 8-ánForrás: MTI/Sóki Tamás

A lap felidézi, hogy a Fővárosi Ítélőtábla tanácsülésen bírálta el a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa elmarasztaló ítéletét a vád szerinti megvesztegető, Jakubinyi Róbert, valamint a megvesztegetett Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója és Gyarmati György, az NBH volt osztályvezetője ellen. Az Egymásért, Egy-másért Alapítványi botrány egyik kulcsfigurája, Jakubinyi négy, az elhárítás volt főigazgatója, Galambos öt, volt osztályvezetője, Gyarmati három év letöltendő szabadságvesztést kapott első fokon. A vádhatóság súlyosbításért, a védelem elsősorban felmentésért, másodsorban az ítélet hatályon kívül helyezéséért fellebbezett.Az ítélőtábla a védelem álláspontját fogadta el, és hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új elsőfokú eljárást rendeltek el.