Fogy a levegő Staudt Gábor körül

2018.11.14. 09:40

A Nemzeti- Adó és Vámhivatal az ügyészség utasítására már Magyarországon is nyomozást rendelt el abban a több országot is érintő, többmilliós áfacsalási ügyben, melynek a feljelentés szerint a Jobbik korábbi főpolgármester-jelöltje, jelenleg is országgyűlési képviselője, Staudt Gábor az egyik elkövetője – írja a Pesti Srácok.

Ahogyan azt korábban mi is megírtuk, a lengyel állam kárára elkövetett több mint, két és fél milliárd forint értékű költségvetési csalás gyanúja miatt jelentette fel a lengyel ügyészség Staudt Gábort, a Jobbik parlamenti képviselőjét és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két volt alezredesét és társaikat egy Magyarországon működő, nemesfémmel üzletelő bűnszervezet korábbi tagja. A lengyel hatóságoknak az egykori bandatag pontos leírást adott a bűntársakról, mint fogalmazott: „egyikük a Nemzeti Nyomozó Iroda (a magyar rendőrség egy különleges szerve) nyugállományú alezredese (dr. F. László), egy másik személy pedig az elkövetés idején aktív szolgálati állományú alezredese volt (R. Sándor).

Staudt GáborFotó: Polyak Attila - Origo

Az elkövetői csoporthoz tartozott dr. Staudt Gábor, a legerősebb magyar ellenzéki párt (Jobbik) egyik vezető tagja, aki mind az elkövetés idején, mind jelenleg felelős pozíciót tölt be a magyar Országgyűlésben, mint a Jobbik parlamenti képviselője.

F. Lászlóról érdemes tudni, hogy igen közel állt Staudthoz, ugyanis legszűkebb tanácsadói, bizalmi köréhez tartozott, munkájával segítette az akkori Jobbik fővárosi frakciót. A nyugalmazott alezredes a Jobbik első szakmai konferenciáján 2009-ben fel is szólalt rendvédelmi témakörben. Az első Magyarországon tett feljelentés szerint

a bűnös úton szerzett vagyonnal politikai szándékaik voltak,

például, hogy Staudt "minimum belügyminiszter" legyen, az alezredes pedig legalább az államtitkára.
A másik elkövetőről, R. Sándorról pedig azt érdemes tudni, hogy a baloldalhoz köthető, hiszen 2014-ben az MSZP színeiben felkerült a baloldali ellenzéki összefogás választási listájára is.

Fontos bizonyítékok vannak a lengyeleknél

A lengyel hatóság elindította a nyomozást és az üggyel egy erre specializálódott rendőri egység dolgozik, akiknek a már kihallgatott feljelentő fontos bizonyítékokat, dokumentumokat adott át. A férfit még idén újra megfogják hallgatni.

Staudtékat márciusban a magyar ügyészségen is feljelentették, majd az iratok a NAV-hoz kerültek, de a nyomozást végül nem indították el, mondván

a lengyel költségvetést károsították meg nem a magyart.

Ezt a határozatot felülbírálta a IX. Kerületi Ügyészség annyival, hogy a feljelentést nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában kellett volna elutasítani, hiszen „nem az a helytálló következtetés, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény", csupán nem a magyar költségvetést érte kár.

Már itthon is elrendelték a nyomozást

Az ügyben már hazánkban is nyomoznak, a IX. Kerületi Ügyészség a NAV határozatait felülvizsgálta, és megállapította, hogy

a költségvetési csalás gyanúja fennáll, ezért a feljelentésben foglaltak tisztázása csak nyomozás keretében lehetséges

–mondta a portálnak Bagoly Bernadett, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A NAV az ügyészség felhívásának eleget téve elrendelte a nyomozást. Fontos megjegyezni, ha az eljárás során valóban megalapozott gyanú merül fel Staudt Gábor elkövetői szerepével kapcsolatban (ahogy ez az eredeti feljelentésben szerepel), akkor az ügyet át kell majd adni a mentelmi joggal védett személyek ügyében eljáró Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK