Sem a Magyar Helsinki Bizottság, sem a Társaság a Szabadságjogokért nem tartja be a törvényt és nem regisztráltak a külföldről finanszírozott szervezetek listájára, ahogy a CEU sem teljesíti a jogszabályokban követelteket Ifj. Lomnici Zoltán szerint. Az alkotmányjogász úgy fogalmazott az Echo Tv-ben, hogy kevés törvényi feltétel van, mely a civil szervezetekre vagy azokra az entitásokra vonatkozna, melyek külföldről kapnak finanszírozást.

Az alkotmányjogász elmondta, hogy a felsőoktatási törvény módosítása pár bekezdés. A kormányzat feltétele, hogy egy egyetem megnevezése legyen egyértelmű és mindenki számára érthető. A Central European University esetében megtévesztő, hogy az egyetem magyarra fordítva Közép-európai Egyetem, holott ez két különböző intézmény.

A törvény egy olyan előírást rögzített, hogy az összetévesztés lehetőségét kizárják

– mondta Lomnici.

CEU, Central European University, Közép Európai EgyetemFotó: Csudai Sándor - Origo

Az alkotmányjogász szerint fontos az is, hogy az államok közötti megállapodás tisztázott legyen. Ha egy külföldi egyetemnek van magyarországi székhelye vagy működést folytat Magyarországon, akkor bármilyen országból érkezik ez az egyetem ott érdemi oktatási tevékenységet kell folytatnia.

Az elmúlt időszakban nem egyértelmű információk érkeztek az Egyesült Államokból, hogy megfelelő lenne az akkreditációja a CEU-nak

– tette hozzá.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a CEU-nak és Soros Györgynek nem feltétlenül érdeke a kormánnyal való megegyezés. Az állandó feszültség fenntartása alkalmat adhat arra, hogy Európában és a világban emiatt támadják Magyarországot –hangsúlyozta.