A baloldal nem hagyja magát a migránsvízum ügyében

2018.11.15. 15:47

Gál Kinga fideszes képviselő szerint felháborító, hogy a baloldal ismét az Európai Parlament elé tudja hozni a migránsvízumok ügyét, annak ellenére, hogy előző nap már leszavazták azt. 

Felháborító, hogy a baloldal eljárási hibákra hivatkozva egy újabb jelentés elfogadására vissza tudja hozni az Európai Parlament (EP) elé a szerdai szavazáson elbukott, humanitáriusnak nevezett migránsvízum ügyét – jelentette ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő.

A képviselő elképesztő esetnek nevezte, hogy a baloldal, az EP migránspárti többsége nem hagyja magát, és megtalálja annak módját, hogy mindenképpen áterőltesse a migránsvízumot az Európai Parlamenten.

A leszavazott képviselők arra hivatkozva kérték a téma újbóli megvitatását, hogy voltak olyanok, akik a folyamat közben szakították meg szavazatukat, mert azt hitték, hogy már megszületett az eredmény.

Ilyen alapon minden szavazást újra lehetne tartani. A téma újratárgyalását a néppárti képviselők, noha ellenezték, alulmaradtak. Mindez azt mutatja, hogy a migránspárti dömping működik – tette hozzá Gál Kinga.

Gál KingaFotó: Marton Szilvia - Origo

Csütörtökön az Európai Parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete visszaküldte a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező, sokak szerint technikai hiba miatt elutasított határozatot az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE), a képviselőtestület plenáris ülése így hamarosan ismét szavazhat a jelentésről.

Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a jelentés tartalma várhatóan nem változik, nem lesznek módosító indítványok.

A határozatban felszólították volna az Európai Bizottságot, hogy áprilisig tegyen javaslatot a védelmet kérő személyek legális beutazási lehetőségeit megteremtő közösségi jogi keret kialakítására, olyan humanitárius célú vízum létrehozására, amely lehetővé tenné a menedékkérelem benyújtását az ezt önként vállaló EU-tagállamok unión kívüli külképviseletein.

A humanitárius vízumot kiadó államok lehetővé tennék az érintettek belépését a területükre kizárólag a menedékkérelmük benyújtása céljából. A tervezett rendelet azonban nem kötelezné a tagországokat ezek kiadására, csupán közös keretet hozna létre az így eljárni kívánók számára.

Az Európai Bíróság márciusban kimondta, hogy a tagországok a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem kötelezhetők humanitárius vízum kiadására az EU-n kívüli államok azon polgárainak, akik azért szeretnének a területükre belépni, hogy ott menekültstátust kérjenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK