A kormány az EU-hoz és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák miatt

2018.11.15. 10:37

A kormány az EU-hoz és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák ügyében – jelentette be Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője örömtelinek nevezte, hogy az EP elutasította a migránsvízum bevezetését, azonban érthetetlen, hogy a kisebbségben maradt erők miért akarnak újabb szavazást. A politikus a 3-as metró felújításáról is beszélt. 

A magyar határtól hetven kilométerre továbbra is feszült a helyzet, éppen ezért felelőtlenség, hogy az EU az ENSZ támogatásával migránskártyákat bocsátott ki – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője.

Továbbra is számtalan tisztázatlan kérdés van, ezért a kormány az ENSZ-hez és az EU-hoz fordul a kártyák ügyében

– tette hozzá.

Gulyás szerint komoly veszélyeket rejt az egész folyamat, és érthetetlen, hogy az EU miért állít ki névtelen kártyákat a migránsok számára. A politikus örömtelinek nevezte, hogy az EP elutasította a migránsvízum bevezetését, azonban érthetetlen, hogy a kisebbségben maradt erők miért akarnak újabb szavazást.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 3-as metró felújításáról is beszéltForrás: MTI/Soós Lajos

Ünnepi közgyűlés lesz

Gulyás Gergely a gazdasági helyzetről azt mondta, hogy a növekedés szempontjából az egyik legsikeresebb ország az unióban. A növekedés alapjai stabilak, a költségvetési hiány alacsony, és a kabinet tudja tartani a 2,4 százalékos hiánycélt – tette hozzá. Jövőre is a négy százalék feletti növekedés a cél.

A szerdai kormányülésen részt vett Tarlós István főpolgármester. A kormány támogatja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának felállítását. November 17-én egy ünnepélyes fővárosi közgyűlési ülésen írja alá Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István a két fél megállapodását. 80 milliárd forinttal támogatja a teljes hármas metró felújítását a kormány, és erről döntés is született

– mondta Gulyás.

Gruevszki menedékkérelme

Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőt azért nem tranzitzónában hallgatták ki, mert ott nem volt biztonságban. hanem a Menekültügyi és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában. Egyébként más európai országban is hasonló eljárás van – tette hozzá. A magyar állam semmilyen segítséget nem adott ahhoz, hogy Gruevszki elhagyja Macedóniát. 

Egy magyar külképviseleten, de nem Macedóniában kérte a menekültigényét a volt macedón kormányfő – mondta Gulyás. Ha érkezik nemzetközi elfogatóparancs és kiadatási kérelem Gruevszki ügyében, akkor a magyar hatóságok az érvényben lévő jogszabályok alapján járnak majd el  – mondta egy másik kérdésre a miniszter. Orbán Viktor nem találkozott Gruevszkivel – mondta Gulyás. Az egész eljárás részletei nem nyilvánosak – tette hozzá egy másik kérdésre.

A miniszter kulcsfontosságúnak nevezte a jó kapcsolatok ápolását Macedóniával, ezért az ügyben a külügyminiszter telefonon egyeztetett macedón kollégájával.

Egészségügyi fejlesztések

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy a budapesti centrumkórházak ügyében megszülessenek a kormánydöntések, és még az idén elinduljanak a munkák. Látványos fővárosi fejlesztések szükségesek ebben a négy évben. Nagyon szeretném, ha 2022-re elkészülne a megújult János Kórház.

Megvárjuk a végleges jövő évi inflációs számokat, és annak fényében korrigáljuk a nyugdíjakat – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Egyelőre nincsen döntés arról, hogy kapnak-e az idősek Erzsébet-utalványt az év végén – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

2020-ban jöhet az új nemzeti alaptanterv 

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a szerdai kormányülésen több egészségügyhöz kapcsolódó előterjesztést is tárgyalt a kormány, és lesznek még további előterjesztések is a közeljövőben. Még idén várható olyan kormánydöntés, amely átfogóan foglalkozik az egészségügyben fennálló nehézségekkel és a következő évek fejlesztéseivel, így a kiemelt fontosságú centrumkórházakról is döntés születhet, hogy megindulhassanak a fejlesztések. A miniszter az új Nemzeti alaptantervről azt mondta, hivatalos döntés még nincs, a jelenlegi állás szerint valószínűleg 2020 szeptemberében vezetik be. A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban úgy fogalmazott, remélik, hogy a beruházás véghatárideje tartható, a magyar fél mindent megtesz annak érdekében, hogy késés ne következzen be.