A magyar hatóságok nem segítették kijutni Nikola Gruevszkit Macedóniából

2018.11.16. 14:34

Sem a magyar állam, sem a magyar hatóságok nem segítették Nikola Gruevszkit Macedóniából való kijutásában – közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel, a sajtóban megjelent feltételezésekre és álhírekre reagálva.

A Miniszterelnökség közleményében azt írta, Macedónia korábbi miniszterelnöke egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani.

Nikola Gruevszki, volt macedón kormányfőForrás: AFP/Robert Atanasovski

A magyar hatóságok biztonsági okokból jogszerűen tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki, tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt, menekültügyi kérelmének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) budapesti központjában tartsák. A BÁH a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le– közölték.
Az eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással és a nemzetközi gyakorlattal összhangban, az eljárás lezárásáig a magyar hatóságok nem adnak további tájékoztatást.


Nikola Gruevszki a menekültügyi eljárások jogszabályi előírásainak megfelelően, jogszerűen tartózkodik Magyarországon – emelték ki a közleményben.