Orbán Viktor miniszterelnök a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén vett részt, ahol beszédet is mondott.

Ma már mindenki látja, hogy összefogással és egymás támogatásával békésebb és jobb életet tudnak biztosítani állampolgáraiknak a közép-európai országok– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén.

A kormányfő beszédében kiemelte: ez megsokszorozza erőiket, és felerősíti a közép-európai népek hangját még Brüsszelben is.A most átadott akadémia a magyar és a szlovák fél közös támogatásával valósult meg, közös akarat és elhatározás eredménye a komplexum, aminek külön értéket ad, hogy nemrég még a széthúzás volt a meghatározó a Kárpát-medencében – mutatott rá Orbán Viktor.

Minden jövőépítő nagy vállalkozáshoz szükséges a gazdasági és a politikai stabilitás, és a DAC csapata mögött mindkettő megvan.

Játékhoz készülnek gyerekek a dunaszerdahelyi DAC 1904 futballklub akadémiája, a Mol Labdarúgó Akadémia pályáján a szlovákiai Dunaszerdahelyen az átadás napján, 2018. november 16-ánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Továbbá a sikernek előfeltétele a csallóköziek futballszeretete - fogalmazott.

Arra is kitért, hogy a Máért tanácskozásról érkezett, ahol úgy döntöttek, hogy 2019 legyen a külhoni magyar gyermekek éve, az ő szempontjaikat sorolják az első helyre.

Nemcsak a magyarok, hanem egész Európa közös jövője azon múlik, hogy összefogunk-e annak érdekében, hogy egészséges fiatal nemzedékeket neveljünk - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint ezért fontos, hogy Magyarország és Szlovákia a politikai és gazdasági kapcsolatokon túl példaértékűen együttműködik a sport területén is, ami kiváló kapocs a két ország között.
Az összefogás az egész régió sikere, és az együttműködés erősít, a széthúzás gyengít minket.A sport összeköt, és benne a legszebb módon egyesül a harci szellem, a közösségi érzés és a tisztelet kultúrája - mondta. 

A sport megtanítja a gyerekeknek az alázatot, a másik megbecsülését, a közösség fontosságát, a hűséget és a lojalitást.A kormányfő közölte: jelenleg Munkácson, Sepsiszentgyörgyön, Eszéken és Lendván is komoly akadémiai fejlesztések zajlanak, a Felvidéken pedig Révkomáromban és Rimaszombaton.

A dunaszerdahelyi DAC 1904 futballklub akadémiája, a Mol Labdarúgó Akadémia a szlovákiai Dunaszerdahelyen az átadás napjánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

De más sportakadémiákat is támogatnak, mert ezen intézmények mindegyike egy erőközpont, amely az egész régióra kisugározza jótékony hatását - magyarázta. Hozzáfűzte: az akadémiákon felnevelt sportolókra az egész nemzet büszkén tekint.

Orbán Viktor megjegyezte, hogy Dunaszerdahelyen a labdarúgás ma a virágkorát éli, és hamarosan a Mol Aréna is teljesen elkészülhet.Világi Oszkár, a DAC futballklub tulajdonosa köszöntőjében arról beszélt, hogy a 20. század történelme elvette a Szlovákiában élő magyaroktól az álmodás képességét,múltukból következtetve nem hisznek abban, hogy a mindennapokat és a jövőt maguk befolyásolhatják.
Ezért sokan nem hitték, hogy megvalósulhat ez az akadémia, mégis létrejött, és Szlovákia legmodernebb akadémiája lett - hangsúlyozta.

Úgy vélte, ehhez elszántság kellett, bátorság, kitartás, eltökéltség és merészség.

Világi Oszkár kiemelte, hogy köszönik Magyarország támogatását, "törődő odafigyelést", amelyet csak az elmúlt években éreznek az anyaország részéről.