Megállás nélkül bomlanak: újabb fontos LMP-s politikus mondott le a tisztségéről

2018.11.19. 18:00

Halász Ambrus, korábbi kommunikációs igazgató magánéleti okokkal indokolta döntését, de azért odaszúrt pártjának, akik szerinte akkor lehetnek sikeresek, ha nem magukkal, hanem a választókkal foglalkoznak. Nem ez volt az első pofon az április választás után a zöldpártban.

Nem tart szünetet a lejtmenetben az LMP, újabb fontos pozíciót viselő politikus mondott le a zöldpártban. A szervezet ügyeiben mindig nagyon jártas 24 arról számolt be, hogy Halász Ambrus, a párt kommunikációs igazgatója

magénéleti okok miatt döntött így.

A portál ismertette Halásznak a párt belső fórumán megosztott gondolatait: a politikus a napokban azt írta, hogy úgy érzi, hogy pillanatnyilag hátra kell lépnie, és átadni a helyet azoknak a fiataloknak, akik „maximális profizmussal és elszántsággal tudják szervezni a párt kommunikációját". A volt kommunikációs igazgató ugyan nem lépett ki az LMP-ből, hiszen "nem vesztette még el a hitét a pártban és az LMP közösségében", ennek ellenére erősen odaszúrt Demeter Mártáéknak, amikor azt tanácsolta nekik, hogy

ahhoz, hogy a szervezet az EP-választáson újabb sikert tudjon elérni, nem magával kellene foglalkoznia, hanem a választókkal.

Halászt Szél Bernadetthez közel álló polikusnak tartják az LMP-ben, ezt látszik alátámasztani, hogy a korábbi társelnök távozásakor azt írta, hogy azt írta:

Mivel ezekkel a döntéssel azonosulni nem tudok, csak azt tudom tenni, hogy szolidaritást vállalok a társaimmal és lemondok. Akkor is lemondtam volna, ha engem nem, csak őket büntetik meg. A lényeg: a párt nem bánhat így az embereivel.

Bár a politikus egyelőre marad az LMP-ben, az áprilisi választás óta sok politikus köszönt el a zöldektől:

  • Schiffer András közösségi oldalán jelentette ki májsuban, hogy kilép az LMP-ből. Lépését Szabó Szabolcs korábbi együttes képviselőnek az LMP-frakcióhoz való csatlakozásával indokolta.
  • „A párt szellemi tartalma az utóbbi időben elsekélyesedett, kiüresedett" – mondta szintén májsuban az LMP-ről Róna Péter, majd bejelentette, hogy elhagyja a pártot.
  • Ábrahám Júlia, volt elnökségi tag a közösségi portálon jelentette be szintén májsuban, hogy vállalhatatlan számára a továbbiakban az LMP. Mint kifejtette, az ökopárt, a többi ellenzéki párthoz hasonlóan „nem érti a rendszerrel elégedetlen, az ellenzékben csalódott választókat, és nem látja tragikusnak az orbáni zsákutcát sem".
  • Hadházy Ákos, a párt korábbi társelnöke megelőzve kizárását Facebook-on közölte júniusban, hogy otthagyja a pártot, de a képviselői mandátumát megtartja.
  • Akárcsak Hadházy, a párt másik korábbi társelnöke Szél Bernadett is Facebook-oldalán jelentette be, hogy kilép  az LMP-ből és a párt parlamenti frakciójából is. Döntését azzal indokolta, hogy váltania kell, mert az általa képviselni kívánt politika csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha kölcsönös megbecsülés mellett elválnak az útjaik az LMP-vel. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Róna Péter és Hadházy Ákos után újabb, az ellenzéki párt volt prominens politikusa hagyja ott az ökopártot. Ábrahám Júlia, a párt volt elnökségi tagja a Facebookon jelentette be, hogy a továbbiakban vállalhatatlan számára az LMP.