Soroksár ex-SZDSZ-es polgármestere megvédte a börtönnel fenyegetőző bizalmasát

2018.11.19. 11:31

Még annak árán is, hogy működésképtelenné vált a városrész képviselő-testülete, ugyanis a Fidesz a civilek iránti szolidaritásból bojkottálta a legutóbbi üléseket. Az ügy onnan indult, hogy Geiger Ferenc soroksári polgármester legfőbb bizalmasa börtönnel fenyegette meg az egyik képviselőt, aki ráadásul a városvezető frakciótársa. A történet pikantériája, hogy a történtek után Geiger ellen fordultak képviselőcsoportjának tagjai. A soroksári Fidesz szerint megdöbbentő az ügy, a civilek pedig felháborodásuknak adtak hangot, és arra kérték Geigert, hozza meg a tőle elvárható döntéseket. Rendesen áll a bál Soroksáron. 

Alaposan felkavarta az állóvizet a soroksári közéletben a minap kirobbant fenyegetési botrány, aminek megértéséhez elengedhetetlen tisztában lenni a városrész képviselő-testületi erőviszonyaival. Ellentétben Budapest legtöbb kerületével, itt nincs a Fidesz-KDNP-nek többsége a helyi döntéshozásban, hanem a civilek képviselik a legnagyobb erőt. A polgármestert is ők adják az SZDSZ-es múltú Geiger Ferenc személyében, aki a négy évvel ezelőtti önkormányzati választáson – az MSZP támogatásával – nyert a Civil Szervezetek elnevezésű formáció színeiben. A fenyegetési botrány középpontjába a soroksári városvezető és bizalmasa került, amely annyira eldurvult, hogy ideiglenesen teljesen megbénította a képviselő-testület működését. 

Geiger Ferenc, Soroksár polgármestereForrás: Fidesz.hu

Geiger embere börtönnel fenyegette meg az egyik soroksári képviselőt

A konfliktus onnan ered, hogy Geiger kabinetfőnöke, Gelei József egy sms-ben alpári stílusban megfenyegette Tüskés Józsefné önkormányzati képviselőt október közepén.

Az akció sajátossága az, hogy Tüskés Józsefné húsz éve a polgármester párttársa, támogatója, és mindketten a Civil Szervezetek frakciójának tagjai.

Az Origo birtokába került az ominózus üzenet, amelyben a városvezető legfontosabb bizalmi embere felvezetésként azt írta, hogy 

a történtek után egyeztetve főnökömmel, minden kapcsolatomat felhasználom, hogy Ön soha többet az életben ne legyen képviselő, barátja pedig csalás miatt börtönbe kerüljön.

A korábban oknyomozó újságíróként a kenyerét kereső Gelei hozzátette, hogy pályafutása során sikerült „sokkal nagyobb hatalmasságokat, ügyvédeket” börtönbe juttatnia, és ehhez jelenleg is megvannak a kapcsolatai. 

A megfenyegetett képviselő szerint a soroksári városvezető nem tett érdemi lépést az ügyben

Tüskés Józsefné nem hagyta szó nélkül az erős sorokat, és közösségi oldalán reagált rájuk. Meglátása szerint a történtekre soha nem volt még példa a képviselő-testület életében. Elmondása szerint „polgármester úr munkatársától” egy olyan ügy kapcsán kapott fenyegetőző sms-t, amelyről semmilyen információja sem volt. Egyelőre nem kíván az ügyről több információval szolgálni, azt mindenesetre elárulta, hogy a jegyzőhöz fordultak. Tüskés úgy látja, hogy Geiger válaszlevelében nem tisztázta az ügyet, ráadásul nem is tett érdemi lépést ez ügyben.

Innentől egy erős kanyart vett a történet, ugyanis frakciótársai az ex-SZDSZ-es soroksári városvezető ellen fordultak, és bojkottálták a testület munkáját, így nem jelentek meg november 6-ai és november 13-ai ülésén. A Fidesz-frakció szolidaritásból ugyancsak nem vett részt ezeken az alkalmakon, amelyek így határozatképtelenek lettek.

Mivel Geiger látványosan kiállt fenyegetőző bizalmasa mellett frakciótársa ellenében, komoly szerepe volt abban, hogy a soroksári döntéshozatal megbénult.

A helyzet tarthatatlan, így a soroksári városvezető rendkívüli testületi ülést hívott össze keddre.

A soroksári Fidesz szerint megdöbbentő az ügy, a civilek felháborodásuknak adtak hangot

A történtek kapcsán elsőként Sinkovics Krisztiánt, a helyi Fidesz egyik képviselőjét, a Fidelitas Közép-Magyarországi regionális igazgatóját kerestük meg, aki elmondta, hogy a Fidesz-frakcióban megdöbbentőnek találták az esetet. Hozzátette, hogy ez ugyan a civilek ügye, de úgy gondolják, hogy politikai hovatartozástól függetlenül a leghatározottabban el kell határolódni akkor, amikor ilyen inzultus ér egy megválasztott képviselőt. Sinkovics kiemelte, hogy „elképesztő módon” nem lettek következményei az ügynek az önkormányzaton belül, ezért a soroksári Fidesz-csoport úgy döntött, hogy

jelzésképpen szolidaritást vállalva képviselőtársukkal távol maradtak két testületi ülésről. 

Sinkovics Krisztián, fideszes soroksári képviselő, a Fidelitas Közép-Magyarországi regionális igazgatójaForrás: Facebook

Sikerült elérnünk Mizák Zoltánt, a Civil Szervezetek képviselőjét is, aki felháborodásának adott hangot a történtek kapcsán. 

Egészen elképesztő, hogy ilyen megtörténhet egy önkormányzatnál, hogy egy képviselőt így megalázzanak, mindezt úgy, hogy nincs következménye. Geiger Ferencnek kötelessége lenne meghozni a tőle elvárható döntéseket, és levonni az ügy konzekvenciáit.

A dolog pikantériája, hogy Mizák Geiger Ferenc frakciótársa, így a háromtagú csoportban komoly feszültségek mutatkoznak.