Egyre több illegális migráns érkezik Ukrajnába, de elsősorban tranzitállomásként tekintenek a négy EU-s tagállammal határos országra. Innen szeretnének egy nyugat-európai országba eljutni – írja a Magyar Idők.

Huszonkét százalékkal nőtt az elfogott illegális migránsok száma az ukrán állami határőrség hivatalos adatai szerint, és 28 százalékkal emelkedett az illegális határátlépésen kapott migránsok száma. Öt hónap alatt

4194 illegális migránst fedtek fel a hatóságok, tavaly egész évben 9678 személyt.

A növekvő tendencia a 2015-ös tömegesen érkező migránshullámmal kezdődött. Az illegális bevándorlók száma 2014-ben 3518 volt, 2015-ben már 5111, 2016-ban pedig 6390. A veszélyesen növekvő tendencia teljesen egyértelmű.

Idén eddig 305-en fordultak menekültstátuszért, de csak 23-an kapták azt meg, mindenki mást Ukrajna megpróbál kitoloncolni. Ám ez sokszor nehezen megy, mert Oroszország például egyetlen menekültet sem hajlandó visszavenni, holott az ukrán határőrség által nagy területen ellenőrizetlen ukrán–orosz határon viszonylag szabadon mozoghatnak a migránsok.

Kerítés az ukrán-orosz határonForrás: ZN/Andrew Kravchenko MARK/Andrew Kravchenko

A többségében Közel-Keletről, Afrikából és Ázsiából érkező bevándorlók természetesen nem tekintik Ukrajnát végállomásnak, csapán ugródeszkának használják, hogy innen továbbmehessenek egy fejlett nyugat-európai országba.

Ott ugyanis jobban megélnek a szociális segélyekből, mint az ukrajnai munkabérből.

Pavlo Rugyakov, a kijevi székhelyű Perspektíva politikai-információs elemzőközpont vezetője a migránshullám további erősödésére számít. Mivel az EU-ban igyekeznek felszámolni az eddigi útvonalakat,

a szállításukra szakosodott csoportok új utakat keresnek.

Ilyen lehet az ukrajnai tranzit. A bűnbandák számára Ukrajna ideális terep, ugyanis külső határai nem vagy nagyon rosszul védettek, az országban uralkodó korrupciós állapotok pedig remek terjeszkedési lehetőséget biztosítanak az embercsempészek terjedésének. Rugyakov azt állítja, az EU-val határos vidékeken, így Kárpátalján is valóságos üzletág szakosodott az illegális határátlépés köré. A szakértő szerint ez a jelenség rövid időn belül mind Ukrajnát, mind az EU-t hatalmas kihívás elé állítja. Nem tartja kizártnak,

hogy uniós pénzekből menekültszállók épülnek majd Ukrajnában.

Rugyakov azt javasolja a kijevi kormányzatnak, hogy haladéktalanul lásson hozzá egy kríziskezelő terv kimunkálásához. Mivel a V4-országok, köztük Magyarország is szembemegy az uniós politikával, nem fogja befogadni a menekülteket, inkább megerősítik a határvédelmüket. Ezért egyre többen fognak Ukrajnában maradni.

A probléma nagyságát jelzi, hogy nyáron több mint egy hónapon át tartó Migráns fedőnevű akciót tartott a Belügyminisztérium. Ez alatt a rövid idő alatt

1167 illegálisan itt tartózkodót utasítottak ki Ukrajnából,

tájékoztatott Szerhij Jarovij belügyminiszter-helyettes.

Hangsúlyozta: a veszélyt nem szabad lebecsülni, mert az állambiztonsági kockázatot is jelent, ezért a határőrséggel és a migrációs szolgálattal közösen hozzálátnak egy akcióterv kidolgozásához.