A Honvédelmi Minisztérium is reagált a Soros-blogban megjelent mai álhírre (fake news). A védelmi tárca közleménye alapján a 444 ismét hazudott.

Ahogy az Origo beszámolt róla, a Soros György által finanszírozott, Direkt36 nevű fake news oldal megjelentett egy amerikai titkosszolgálati dezinformációt, amit aztán Soros blogja, a 444 szemlézett.

Az alaptörténet az, hogy a magyar terrorelhárítók Magyarországon őrizetbe vettek, majd letartóztattak két orosz fegyvercsempészt, akik amerikai fedett nyomozóknak akartak fegyvert eladni. A két fegyvercsempész kiadását az amerikai és az orosz hatóságok is kérték, a magyarok pedig, a nemzetközi jogban bevett szokásoknak megfelelően, annak az országnak adták ki őket, amelynek állampolgárai.

A spekuláns blogja továbbá azt is hazudta, hogy a fegyvereket a Magyar Honvédségtől lopták el, de a tárca ezt közleményben cáfolta.A mai napon a sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztérium álláspontja a következő: A Soros-média újabb politikai hisztériakeltésének lehetünk szemtanúi. A híresztelésekkel szemben a tények: a honvédségtől soha nem tűnt el fegyver, az ellenzéki média által generált hír kacsa, rémhírterjesztés.

A magyarországi fake news média tehát ismét lebukott.