A Migrációkutató Intézet igazgató-helyettese szerint a humanitárius vízum egy biztonsági folyosó a bevándorlóknak Európa felé.

Janik Szabolcs az M1 aktuális csatornán pénteken azt mondta:egyes kibocsátó országokban az olasz külképviseleten jelezhetik a lakosok, hogy menedéket szeretnének kérni, és a rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy a menedékkérelmet már Olaszországban adják le.Az elmúlt években több ezren érkeztek Olaszországba humanitárius vízummal – tette hozzá a szakember.

Illegális bevándorlók partra szállnak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetéről Catania kikötőjében 2018. augusztus 26-ánForrás: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Köztük van egyébként az a hatvan ember is, akiket szerdán az olasz rendőrség Szardínia szigetén embercsempészet, prostitúció, illetve kábítószer-kereskedelem miatt fogott el. Ebből jól látszik, hogy akik menedékkérelemhez folyamodnak, és szeretnének Európában tartózkodni, nem feltétlenül tisztességes szándékkal érkeznek – közölte Janik. Az Európai Parlamentben a humanitárius vízum bevezetését még nem szavazta meg az abszolút többség, mégis egyes országok felajánlják ezt a lehetőséget is a bevándorlóknak – mutatott rá a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese.