A migránskártya és a migránsvízum ügye is azt mutatja, hogy a bevándorlást támogatók védekezés helyett „szállítmányozási ügynökségként” fogják fel az európai intézményeket, szerintük ugyanis ez a kontinens érdeke – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mindezt Magyarország szempontjából különösen előnytelennek nevezte, jelezve ugyanakkor, hogy csak az európai parlamenti választás után vár minőségi változást.

A migránskártyákról a miniszterelnök azt mondta:

Miközben a pénzmosás elleni harcra hivatkozva folyamatosan szorongatják az európai emberek torkát a hatóságok, addig valakik – úgy tűnik, az Európai Bizottság – névtelen bankkártyákat osztogatnak olyan embereknek, akiket nem ismerünk, csak azt látjuk, hogy be akarnak jutni Európába, közülük pedig sokan válnak terroristává, fenyegetve ezzel az európai emberek biztonságátJogos a kérdés, hogy ez miért történik, honnan van a pénz – tette hozzá, megjegyezve, hogy a fideszes európai parlamenti képviselők az ügyet nem hagyják annyiban, fel akarják deríteni.

A migránsvízumot úgy kommentálta: ez egy olyan kapunyitás, amelyen az ár ismét betörhet Európába.

Az EP egyszer már leszavazta, de most újra napirendre vetetik, és le akarják nyomni a torkunkon– mondta Orbán Viktor. 

Az Európai Parlament elnöke korábban arról beszélt, hogy még a jövő évi választás előtt meg kell egyezni a közös uniós menekültpolitikával kapcsolatban. A „kapuzárás előtti pánikkal” rokontermészetű jelenség, amikor lejár egy politikai mandátum – mondta Orbán Viktor. A mandátumukat hamarosan elveszítő politikusok a szívüknek kedves ügyeket ilyenkor még le akarják zárni.

Az elmúlt öt év legfontosabb kérdése a migráció volt.

Teljesen nyilvánvaló, hogy két táborra szakadt az Európai Unió, a bevándorláspártiakra és a bevándorlást ellenzőkre. A megosztottság miatt nem tudtuk lezárni a nyitott kérdéseket, mi elutasítottuk a kvótát – idézi a Híradó.hu a kormányfőt.

Májusban lesznek az európai parlamenti választások, a bevándorláspárti erők pedig tesznek még egy utolsó kísérletet – mondta Orbán Viktor.

A bevándorláspártiak és a Gruevszki-ügyet támadók ugyanazok.

A bevándorláspártiak és a Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültstátuszának ügyét támadók személyi és szervezeti szinten is pontosan egybeesnek - mondta a miniszterelnök.

Azok a szervezetek, amelyek az ügyet leginkább a magyar kormány szemére hányják, mind Soros György szervezetei.
Kifejtette: Nikola Gruevszki macedón miniszterelnökként a migráció szempontjából egy kulcsországot vezetett, és nélküle sokkal nehezebb lett volna megvédeni a magyar határt, ezért mindig is szövetségesként tekintettek rá és országára.

Az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel, ha hozzánk fordul, akkor jár neki a tisztességes eljárás - tette hozzá Orbán Viktor.

Aki a magyarokkal együttműködik, jól jár

Véget ért a száz év magyar magány korszaka, mindenki rájött arra, hogy velünk együttműködni nem természetellenes, sőt értelmes dolog, sőt megéri - fogalmazott a miniszterelnök.

Aki a magyarokkal együttműködik, jól jár

- mondta.

Hozzátette, a közös gazdaságfejlesztési programok nemcsak Magyarországnak és a mai államhatáron kívül élő magyaroknak jók, hanem a szomszédos államok nem magyar állampolgárainak is.

Tarlós István jogokat szerzett Budapestnek

Tarlós István főpolgármester jogokat szerzett Budapestnek a kormány és a főváros között létrejött megállapodással - mondta a miniszterelnök. Elérte, hogy közös döntés szülessen a budapesti fejlesztésekre szánt kormánypénzekről.

Hozzátette: Budapest olyan pénz fölött kapott döntési jogot, amely nem az övé, hanem a központi kormányzati költségvetésből származik, ezért Tarlós István nem feladott, hanem megszerzett jogokat a fővárosnak.

Hangsúlyozta: most, hogy a magyar gazdaság lendületben van, az újonnan létrejött Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa beválhat Budapestnek.