Országos szinten Szegeden a legjobb a tanítóképzés

2018.11.23. 16:22

A legjobb képzőhelyek között szerepel a szegedi működésének 90. évfordulóját ünneplő SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar. A Figyelő legfrissebb listája szerint tanítóképzésben első, gyógypedagógus képzésben második, óvodapedagógus képzésben a harmadik legjobb a szegedi intézmény - írja a Szegedma.hu.

Országos szinten is kiemelkedő eredményeket ért el a Figyelő felsőoktatási rangsorában a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar. Tanító képzésben az országban a legjobb, gyógypedagógus képzés területén a legjobb vidéki képzőhely a legfrissebb Figyelő rangsor szerint.

A Szegedi Tudományegyetem főépülete.Forrás: SzTE

Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara hazánk legrégebbi és egyik legjobb tanár- és pedagógusképző intézménye.

A pedagógusképzés teljes palettáját nyújtó karok között országos szinten piacvezető helyen áll a szegedi képzőhely: a Figyelő összesített listáján a negyedik legjobb.

A tanító szakot kínáló intézmények országos listáján első, a gyógypedagógus képzést nyújtó intézmények listáján a második, az óvodapedagógus képzés területén a harmadik legjobb az SZTE-JGYPK.

A pedagógusképzés mellett a bölcsészet-, társadalom-, és sporttudományi listán is helyet kaptak az SZTE-JGYPK képzései. Sikeresen szerepel például a karon 2018-ban újonnan indított közösségszervezés szak, amely az országos listán a harmadik.

A kar jogelődje 90 éve kezdte meg működését Szegeden, jelentősen megnövelve a városba érkező hallgatók számát, ami akkor az egyetem pozícióját is stabilizálta, hozzájárulva ahhoz, hogy Szeged igazi diákvárossá fejlődjön.

Az azóta eltelt évtizedek kialakították intézményünk legfontosabb tradícióit, amelyek ma is identitásunk meghatározó tényezői: a gyakorlatközpontú tanárképzés és pedagógusképzés, a hallgatóközpontú szemlélet, a gyors és sikeres válaszadás a kihívásokra, és a megújulás készsége - mondta Dr. Döbör András dékán.

Egyszerre igyekszünk megfelelni az ország egyik legjobb tudományegyeteme által támasztott követelményeknek, és megőrzi a hagyományainkat – közölte a dékán, majd hozzátette: a kar jövőbe mutató innovatív szándékai között szerepel, hogy a gyakorlatorientált képzési palettát szélesítse, ezért

újabb szakok akkreditációját tervezik, így csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak, szociálpedagógia mesterszak, gyógytestnevelés tanárszak és a közösségi művelődés tanára képzés indulhat Szegeden.