Budapest történelme madártávlatból

Vágólapra másolva!
Különleges programmal ünneplik a főváros 145. születésnapját.
Vágólapra másolva!
Forrás: BVA

Budapest 145 éves

A belvárosi karácsonyi vásár forgatagában mindig öröm elmerülni, a sülő finomságok és a forralt bor illata, a szebbnél szebb kézműves portékák sora bárkit ünnepi hangulatba hoz. Idén azonban még az eddigieknél is varázslatosabb élményben lehet része a látogatóknak: Budapest Főváros Önkormányzata és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. ugyanis igazi különlegességgel készül.

Az első adventi vasárnapon, december 2-án egész este egyedi, kézzel rajzolt animációs fényfestést láthatunk a Deák téri Városháza parkban, az Evangélikus templom falán.

A program 17:15-kor kezdődik, és egészen 22:00-ig tart. A vetítést félóránként ismétlik.

A fényfestés, amelyet a magyar LaLuz Visuals csapata alkotott meg, az idén 145 éves Budapest születésnapi ajándéka, és nem csupán a látványt tekintve lesz egyedülálló. Ismeretterjesztő célokat is szolgál, hiszen a képek a római kortól egészen napjainkig repítenek el bennünket.

2016-ban egy oroszlán sétált a fővárosban

Nem ez lesz egyébként az első alkalom, hogy fővárosunk falait fényfestéssel keltik életre. 2016 decemberében egy kb. 30 méter magas oroszlán sétált végig a házfalakon a Margit híd és a Szabadság híd közötti szakaszon. A programfelelősök akkor elárulták:

Érdekesség, hogy a szervezők azért választották az állatok királyát a vetítés főszereplőjének, mert Budapest címerállata egy oroszlán, a fényfestéssel pedig ennek a szimbolikus jelentőségét szerették volna bemutatni.