A biztonsági kihívások gyorsan és élesen változnak, az elmúlt években erre számos példa volt a délszláv válságtól a tömeges illegális bevándorlásig - emelte ki a honvédelmi miniszter egy budapesti konferencián. Benkő Tibor hozzátette: az elmúlt napokban az orosz-ukrán helyzet jutott odáig, hogy a szomszédos Ukrajnában részleges hadiállapotot hirdettek.

A miniszter kijelentette: „ne mondja senki, hogy béke és biztonság van a világon. Ne mondja senki, hogy nyugodtan élhetünk".

Hozzátette: nap mint nap olyan dolgok történnek, amelyek arra késztetnek, hogy az ország legyen mindig felkészült, legyenek olyan képességei, amelyekkel megvédheti magát és az állampolgárokat.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter előadást tart az Úton a 21. században - biztonság, honvédelem, haderő című konferencián a Stefánia Palotában 2018. november 27-énForrás: MTI/Illyés Tibor

A biztonság megteremtésére, fenntartására egy erős és ütőképes, korszerű felszereléssel és fegyverzettel ellátott honvédségre van szükség

- mondta a miniszter.

Benkő Tibor szerint a mindennapok biztonságérzete önmagától nem létezik, ezt a feladatot szolgálják a katonák és a biztonságpolitikai, védelempolitikai szakértők.