Soros Brüsszelben járt, máris a migráció legalizálásáról beszélnek

Cagliari, bevándorlók
Migrants protect themselves from the cold with blankets as they wait to arrive in the port of Cagliari, Sardinia, on May 26, 2016 aboard the rescue ship "Aquarius", two day after their rescue off the Libyan coasts. - The Aquarius is a former North Atlantic fisheries protection ship now used by humanitarians SOS Mediterranee and Medecins Sans Frontieres (Doctors without Borders) which patrols to rescue migrants and refugees trying to reach Europe crossing the Mediterranean sea aboard rubber boats or old fishing boat. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai bevándorláspárti üzletembernek úgy tűnik, minden összejön: tegnap Brüsszelben Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság (EB) alelnökével egyeztetett, ma már egy Soroshoz köthető európai parlamenti képviselő a migráció legális csatornáiról beszélt, és minden eddiginél durvább programot hirdetett. Léteznek ekkora véletlenek? Dehogy!
Vágólapra másolva!

Éppen tegnap adtunk róla hírt, hogy Soros György legújabb, de talán eddigi legnagyszabásúbb európai turnéjának állomásaként Brüsszelbe látogatott, ahol Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) alelnöke fogadta. "November 26-án Frans Timmermans, az EB alelnöke találkozik Soros Györggyel, a Nyílt Társadalom Alapítványok alapítójával, vezetőjével Brüsszelben" - többek között ezzel a szolid programmal lehetett találkozni az EB e heti, hivatalos naptárában, amiből értelemszerűen az következik, hogy a tárgyalás ténye nem volt titok. Azt viszont az amerikai üzletember és az európai vezető nem kötötte a nyilvánosság orrára, hogy miről tárgyaltak a zárt ajtók mögött. Magyarán a helyzet a következő:

  • van egy tengerentúli bevándorláspárti milliárdos, aki nem kevés befolyással és pénzzel bír,
  • van egy európai vezető politikus, aki az egyik legnagyobb hatalommal rendelkező szereplője az Uniónak;
  • ők ketten vélhetően Európa jövőjéről tárgyaltak úgy, hogy
  • az üzletembert soha, sehol egyetlen egy amerikai polgár sem választotta meg semmire, az európai vezető meg úgy lett európai vezető, hogy egyetlen egy európai polgár sem szavazhatott erről.

A tipikusan európai uniós felállás temérdek kérdést felvet, első körben ezeket:

biztosan így kellene működnie a demokráciának az öreg kontinensen? Vagy van más út is, minthogy a soha, senki által meg nem választott szereplők a nyilvánosságtól elzárva döntsenek olyan létfontosságú kérdésekben, mint például a migráció?

Kedden egy olyan hír bukkant fel az európai éterben, amely újabb kérdőjelet varázsol a folyamatosan a demokratikus értékről beszélő Európai Unió egére: mekkora az amerikai Soros György befolyása az EU döntéseire?

Egy nappal Soros után migrációpárti tervet dobtak be

Egy teljes nap sem telt el brüsszeli látogatása óta, és kedden már

megszületett a Mesterterv: a Soros-alap.

Egész pontosan így nézett ki a hír az MTI tudósításában: Miriam Dalli máltai szociáldemokrata jelentéstevő azt mondta az Európai Parlament bizottsági vitájában, hogy

  • fontos, hogy az unió megteremtse a migráció legális csatornáit,
  • ezt pedig szerinte úgy lehetne a legegyszerűbben megvalósítani, ha a következő hosszú távú uniós költségvetés részeként az Európai Unió (EU) létrehozza a Menekültügyi és Migrációs Alapot.

"Célunk, hogy az alap létrehozásával a migráció, az illegális bevándorlás és az integráció kihívásaira megoldást találjunk. Előadóként azt próbálom elérni, hogy ezen célokat elérjük" - jelentette ki a máltai jelentéstevő, hogy aztán kibontsa A Mesterterv részleteit. A javasolt alapon keresztül csupán a következőknek kell eleget tenniük a tagállamoknak:

  • a közös európai menekültügyi rendszer valamennyi aspektusának megerősítésére és kialakítására,
  • az unión kívüli országokból érkezettek integrációjának előmozdítására,
  • a hatékony és fenntartható visszatérés biztosítására, és
  • a szolidaritás és méltányos felelősségmegosztás elveinek gyakorlatba ültetésére irányuló kötelezettségeiknek.

Dalli hozzátette, hogy mindenki megértse: ezek a mechanizmusok akkor működnek a legjobban, ha minden tagállam részt vesz bennük, és kizárólag akkor működnek, ha a tagállamok eleget tesznek vállalt kötelezettségeiknek.

A máltai jelentéstevő felsorolta, mire van szükségük a migránsoknak

A Mestertervből az is kiderült, hogy míg a befogadóoldalnak csak és kizárólag kötelezettségei, addig az érkezőknek csak és kizárólag lehetőségeik vannak. A máltai jelentéstevő szerint csupán a következők járnak a bevándorlóknak: megfelelő fogadtatás, segítségnyújtás, méltányos és hatékony menekültügyi eljárásokhoz való hozzáférés, több szolidaritás, védelem biztosítása, valamint a hatékony, gyors családegyesítés és áthelyezés. Eddig sem volt gyenge a produkció, de csak ezután érdemelte ki a Mesterterv kifejezést. Miután az elvileg európai politikus ismertetett egy rakat kedvezményt, az után a következő mondatok hagyták el a száját:

  • A migránsok és menekültek megfelelő integrációjának érdekében hozott intézkedéseknek magukban kell foglalniuk a helyi és regionális hatóságok aktív részvételét is.
  • Az érintett régiókat megfelelően fel kell készíteni annak érdekében, hogy a befogadás és a méltóság mindenki számára biztosított legyen.
  • Ezt az oktatáson, nyelvtanuláson, polgári orientációs kurzusokon, illetve az egyenlőséget és társadalmi befogadást előmozdító egyéb tevékenységeken keresztül kell megvalósítani.

Az előadó elmondta még azt is, hogy az új pénzalap a jelenlegi Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap utódjaként fog működni, és

további pénzügyi támogatást fog nyújtani a menekültügyi és migrációs célkitűzések végrehajtásához.

Miriam Dalli európai parlamenti képviselő (S&D) Forrás: Miriamdalli.com

Talán már hírértéke sincs, de a máltai politikus szerepel a Soros György megbízható szövetségeseinek listáján. Talán nem meglepő, hogy a Soros politikusaival teletűzdelt Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) elnevezésű frakcióban foglal helyet az EP-ben. Talán nem váratlan, hogy ebben a képviselőcsoportban társa az MSZP-s Ujhelyi István és a DK-s Niedermüller Péter.