"A Szeviép-ügy Botka László személyes ügye, Botka László büntetőügye" - jelentette ki kedden Szabó Bálint jogász. A Szeviép egykori beszállítóinak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője feljelentést tett a szegedi polgármester és bizalmasa, Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő ellen. Úgy látja, hogy felmerül a tiltott pártfinanszírozás gyanúja.

A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a szegedi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta,

a Szeviép-ügy politikusok, rendőri és ügyészi vezetők vezényletével jó előre megkoreografált büntetőügy, amelynek az építőipari cég első fokon elítélt három vezetője csupán mellékszereplője volt.

Szabó Bálint szerint 2008-ban vezető szegedi szocialista politikusok a Szeviép-vezérekkel közösen elhatározták, hogy a vállalkozáson keresztül közpénzmilliárdokat tüntetnek el helyi nagyberuházások során. "Megállapodtak abban is, hogy az esetleg adódó büntetőügyeket befolyásukkal visszaélve helyi rendőri és ügyészi vezetőket felhasználva próbálják majd elsimítani" - állította a jogász, aki

a Szeviép-ügyet maffia-bűncselekménynek nevezte.

"Ahogy Czeglédy Csabát vagy a Szeviép egyik tulajdonosát és vezetőjét, úgy nemsokára Botka Lászlót is bilincsben, vezetőszáron fogják elvinni" - fogalmazott. A jogász a következőket jelentette be a sajtótájékoztatón: 

  • Mivel az ügy egyik kulcsszereplője Ujhelyi István korábbi sofőrje - aki Szabó szerint 2008-ban a Szeviép-cégcsoporthoz "ejtőernyőzött, majd segédkezett eltüntetni több száz millió forintot" -, ezért kezdeményezte, hogy a hatóságok indítsanak nyomozást a Szeviép egyik leányvállalata, a Biztonsági Üzem Kft. csődjének ügyében is. Ahogy beszámoltunk róla, a Szegedi Járásbíróság elsőfokú ítélete után Szabó bejelentette, hogy fel fogja jelenteni Ujhelyi István exsofőrjét.
  • A jogász vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az önkormányzatnál annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen szerepe volt a városnak a Szeviép-ügyben.
  • A Botka László vezette önkormányzat és cégei szerinte 16 milliárd forinttal "tömték ki" a Szeviépet, ebből több mint 10 milliárd kézen-közön eltűnt. Úgy gondolja, tiltott pártfinanszírozás történhetett, és az összeg egy részét a 2010-es önkormányzati kampányban használták föl.

A polgármesteri kabinet által a helyszínen kiosztott közlemény szerint "Szeged nem kér Szabó Bálint hazudozásaiból, a Vas megyéből ideszerződött provokátor mocskolódásából".

A szegedi Fidesz által a város legnagyobb korrupciógyanús botrányaként jellemzett Szeviép-üggyel korábban többször is foglalkoztunk: itt, itt, itt, itt és itt olvashat róla.