Tombol az antiszemitizmus a Jobbikban

2018.11.28. 15:07

Egy hangfelvétel került elő arról, hogy Szávay István, a Jobbik fakcióvezető-helyettese leütött egy szórakozóhelyen egy zsidó nőt. Egészen pontosan arról, hogy ezzel dicsekedett, megdöbbentően alpári, rasszista stílusban. A párt és a politikus egyelőre semmit sem reagált a felvételekre. Ez az eset is világosan mutatja, hogy a Jobbik az álbaloldali fordulata ellenére ugyanaz az antiszemita párt, mint amilyen a bukott pártelnök, Vona Gábor idején volt. Most összegyűjtöttük a legbrutálisabb eseteket. 

Szávay István, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az, aki zsidóveréssel dicsekedett párttársainak. A Hír TV birtokába került hangfelvétel szerint a képviselő azzal hencegett a párt májusi kongresszusán, hogy egy szórakozóhelyen leütött egy zsidó nőt, mert az nácinak nevezte. A hangfelvételt itt hallgathatják meg. A mostani eset is világosan mutatja, hogy csupán politikai taktika volt a párt részéről az a teljesen hiteltelen álcuki fordulat, amit még a totálisan megbukott Vona Gábor kezdett el.

Nem ma kezdték az antiszemitizmust

A pártban továbbra is fontos pozícióban vannak azok, akik a korábbi években antiszemita kijelentéseikről váltak ismertté. Gyöngyösi Márton, aki jelenleg a parlamenti képviselőcsoport vezetője 2012-ben nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a zsidókat, és listázta volna azokat a parlamenti képviselőket, akik izraeli állampolgársággal is rendelkeztek. A frakció munkatársa pedig az a Kulcsár Gergely, aki beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna-parti cipőkbe.

Kulcsárnak jutott például eszébe az is, hogy egy valódi horogkereszt-installációval kívánjon minden jót újév alkalmából a Jobbik vezetőségének. Mivel Kulcsár egy XXI. századi párt tagja, a köszöntését nem képeslapon, hanem e-mailben juttatta el az eszmetársainak. Szerencsére, mivel így fennmaradt a bizonyíték arról, milyen mintaképviselő is Kulcsár Gergely.

Egy igazi jobbikos így kezdi az új évetForrás: Origo

Tavaly novemberben került elő az a hangfelvétel, amin Magvasi Adrián, a jobbikos Alfahír főszerkesztője, a Jobbik XIII. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje azt mondja: a nemzeti radikalizmusból csak golyóval lehet kilépni, miközben több beszélgetőtársa folyamatosan zsidózott, de ő erre egyáltalán nem reagált. 2017 márciusában pedig a Jobbik egyik fővárosi szervezete aláírásgyűjtésbe kezdett a 2019-es budapesti Maccabi játékok ellen. Arra szólítottak fel, hogy minél többen írják alá a "zsidó olimpia" elutasításáról szóló nyilatkozatot.

Botrány a XIII. kerületben

2015-ben az angyalföldi Jobbik hibátlanul bizonyította, hogy antiszemita bunkó nemcsak országos, hanem helyi szinten is lehet az ember. A kísérletet Benke László, XIII. kerületi önkormányzati képviselő mutatta be. Egy önkormányzati testületi ülésen találta meg ehhez a kellő alkalmat, amelyen a 92 éves korában meghalt Schweitzer Józsefre emlékeztek.

Benke egyedüliként ülve maradt a teremben, egyértelművé téve, hogy neki nincs miért főt hajtania egy országos főrabbi, mellesleg Széchenyi-díjas tudós emléke előtt. Benkét sokan támadták, nem úgy a Jobbik vezetése, az élen Vona Gáborral, aki óraműpontossággal landolt a bajba jutott kamerad mellett, hogy közölje a nyilvánossággal: Benke csupán a magánvéleményének adott hangot, és egyébként is, a hazai zsidók meg a magyarokat gyűlölik. Benke a mai napig a helyi Jobbik irodában tartja a fogadóóráit a XIII. kerület hivatalos honlapja szerint. 

Országos botrány lett abból is, hogy Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere egy Hitler-hasonmással fotózkodott. A városvezető azzal hárította el a bírálatot, hogy
ha egy Elvis Presley- vagy egy George Bush-hasonmással fut össze, velük is fotózkodik.

Janinczak Dávid egy Hitler-hasonmással fotózkodottForrás: Origo

Vona lemondatta volna a zsidókat

2012 novemberében Vona Gábor a budapesti izraeli nagykövetség előtt a következőket ordította bele a kamerába: „A Jobbik a kormánytagok és az országgyűlési képviselők nemzetbiztonsági átvilágítását követeli, hogy kiderüljön vannak-e izraeli állampolgárok közöttük, és ha igen, azok mondjanak le." A Jobbik elnöke ezt tudta fokozni, a következő mondata már arról szól, hogy az Országgyűlés készítsen leltárt az izraeli tőke magyarországi jelenlétéről, azt pedig tárja a nyilvánosság elé.

Vona arról is tájékoztatta akkor az összegyűlteket, hogy szerinte Orbán Viktor Lengyelországgal és Németországgal együtt olyan szerződést írt alá, amely értelmében 500 ezer izraeli állampolgárral áraszthatják el Magyarországot. Vona ezután kissé vérben forgó szemekkel felszólította a magyar kormányt, hogy azonnal mondják fel a paktumot. Ami egyébként természetesen nem létezik. 

Ugyanaz az antiszemita alakulat maradt 

A Jobbik antiszemitizmusáról még 2017-ben írt a Tett és Védelem Alapítvány. Akkor megállapították, hogy a Jobbik retorikája, külső megjelenése, szóhasználata megváltozott ugyan az elmúlt években, a pártra azonban továbbra is jellemző az antiszemitizmus. Nem elszigetelt, ritka esetekről van szó, és még a pártelnöki megnyilvánulások sem mentesek a zsidóellenességtől. Kétséget kizáróan kimutatható, hogy a Jobbik vezetése a tagságot egyfajta taktikai képmutatásra sarkallja. Ennek azonban tényleges hatása alig kimutatható a kutatásokban: a Jobbik tagságának 60 százaléka továbbra is antiszemita.

Mindezek a példák is világosan bizonyítják: a Jobbik látszatra álbaloldali fordulattal kísérletezik, de valójában ugyanaz a rasszista, antiszemita Jobbik maradt, mint volt mindig is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK