Felállították az ország karácsonyfáját Budapesten

2018.11.28. 11:04

Ma állították fel a budapesti Kossuth téren az Ország Karácsonyfáját, és hamarosan elkezdik a díszítést is.

Az idén putnoki Kováts Géza Sándorné felajánlásából érkezett a 18-20 méter magas, 65 centiméteres törzsátmérőjű, 5-7 tonnás ezüstfenyő.

A fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezett meg a Kossuth térre, majd ezt követően díszítik fel.

A tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozók révén erős szélben is képes stabilan tartani.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A fenyőfát egy 130 centiméteres, 30 kilogrammos csillag alakú, óarany világítású csúcsdísz ékesíti. A díszítéshez – a korábbi évekhez hasonlóan – 2400 folyóméter ledes fényfüzért használnak, 33600 színes izzóval.

A fa körül – immár hagyományosan – 120 szánkóból álló kerítést állítanak fel.

A szokásoknak megfelelően a fa mellé kerül a betlehemi jászol, amely december 24-én egészül ki a gyermek Jézussal.A Kossuth tér és a Karácsonyfa teljes díszkivilágítása advent első napjától látható.

Az ország karácsonyfája kedden, még a putnoki ház udvaránForrás: Filep Dávid

Az Ország Karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően pedig a faanyagot – tűzifaként – rászorulóknak ajánlják fel.