A kormány közel egy milliárd forintot különít el az európai antiszemitizmus ellen harcra

KÖVES Máté Slomó
Budapest, 2018. szeptember 7. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón 2018. szeptember 7-én. A józsefvárosi pályaudvaron kialakított holokauszt emlékközpont jövőre megnyílik, tulajdonosa a zsidó közösség lesz - jelentették be a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A magyar kormány 3,4 millió dollárt szán a célra 2019-ben, jövőre pedig hasonló nagyságrendű támogatást fognak élvezni a kormányzat által kezdeményezett projektek, amelyeknek együttműködő partnere a az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). Köves Slomó, a szervezet alapítója, vezetője elismerését fejezte a magyar kormánynak az antiszemitizmus ellen tett erőfeszítéseiért.
Vágólapra másolva!

Az újabb pénzügyi alapok a magyar költségvetés állandó tételeit jelenthetik a jövőben, amint azt Gulyás Gergely, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője nyilatkozta – írja a Szombat zsidó politikai és kultúrális folyóirat internetes felülete a Jewish Telegraphic Agency-re hivatkozva.

Ennek keretében forró drótot hoznak létre az antiszemita incidensek bejelentésére, továbbá fejlesztések várhatók az igazságszolgáltatás és oktatás területén.

A projektek megvalósításáért a 2012-ben a magyarországi antiszemitizmus megfigyelésére létrehozott Tett és Védelem (TEV) alapítvány a felelős.

– nyilatkozta Köves Slomó, az EMIH vezetője és a TEV egyik alapítója.

Magyarországon a TEV mindössze 37 antiszemita incidenst regisztrált 2017-ben; ezek között 24 volt gyűlöletbeszéd. Ugyanebben az évben a TEV szerint egyetlen esetben sem került sor zsidók bántalmazására a származásuk miatt.