A fővárosi önkormányzat két szerződést kötött az elektronikus jegyrendszer projektjével kapcsolatban, az egyik, egy finanszírozási szerződés továbbra is érvényben van, így a projekt folytatódhat – nyilatkozta újságíróknak Tarlós István főpolgármester pénteken Budapesten. Tarlós felmentette a BKK vezérigazgatóját, és a projektet felügyelő főpolgármester-helyettest is lefokozta. 

A fővárosi önkormányzat valóban kötött egy finanszírozási szerződést az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), de ez a szerződés továbbra is érvényben van, így az elektronikus jegyrendszer projektje folytatódhat – közölte Tarlós István pénteken Budapesten.

A főpolgármester szerint az ellenzéki sajtó összekever két szerződést, tehát a finanszírozási és a kivitelezési megállapodásokat, és ebből túlzó, téves következtetéseket von le.

Tarlós Istvánt egy szoboravatási ünnepség után kérdezték újságírókForrás: MTI/Máthé Zoltán

Tarlós Dabóczi Kálmánnak, a BKK vezérigazgatójának a felmentését kezdeményezte a cég e-jegyrendszer-projektje miatt, míg a projektet felügyelő főpolgármester-helyettest, Szeneczey Balázst „gyakorlatilag lefokozta”, pozíciója és feladata megváltozott. Ahogy a főpolgármester fogalmazott, ez egy olyan rosszul felmért, időhúzó tevékenység volt, ami nem járhat következmények nélkül.

A fővárosi önkormányzat valóban kötött egy finanszírozási szerződést az EBRD-vel, az érvényben is van, a BKK pedig önállóan kötött egy másik – kivitelezési – szerződést. Ez utóbbi az, amelyet a BKK igazgatósága hosszú vonakodás után november 21-én felmondott– mondta el Tarlós István. 

Ez a BKK saját önálló projektje volt, így pillanatnyilag nem tudja megítélni a kifizetett összegek nagyságát, de a neki átadott tájékoztató szerint az ezekért járó ellenszolgáltatás teljesült is – mondta Tarlós István. Példaként említette, hogy ha legyártották például az összes kaput, akkor az a jövőben felhasználható.