A kormány tovább támogatja az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában programot - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

A kormányhatározat szerint a programokra 2019-ben 325 millió forintot adnak az Iskola Alapítványnak, és a 2020-as költségvetésbe is beterveznek 325 milliót ugyanerre a célra.

Az erdélyi Vajdahunyad vára.Forrás: Shutterstock

Az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában programsorozatot a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) indította, az Erdély és Románia „egyesülését" kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évére készülve.A romániai magyar párt célja a porgrammal, hogy felmutassa: az erdélyi magyarság Románia értékteremtő közössége, és ekként szeretne megmaradni.

A program terveinek ismertetésekor 2017 decemberében elhangzott: a magyar közösségnek szánt programok részeként összeállítják az erdélyi magyarság arcképcsarnokát, összegyűjtik az elmúlt száz év erdélyi magyar képzőművészetének legfontosabb alkotásait. A magyar kultúra napján drámapályázatot hirdetnek, és összeállítják az eltelt száz év magyar kronológiáját.

Dokumentumfilmekkel és Erdély hat városát érintő előadássorozattal, valamint három konferenciával kívánják áttekinteni az erdélyi magyarság történetét.

A román közösséget kétféle román nyelvű magyarságkampánnyal kívánják megszólítani: egy tájékoztató kampánnyal és egy provokatív, a sztereotípiákat viccesen kiforgató kampánnyal is.A nemzetközi közösséget egy állandó angol és német nyelvű tartalomszolgáltatással célozták meg.

Ezen keresztül a megoldásra váró kisebbségi kérdésekre, a jogtiprásokra akarja felhívni a figyelmet a szövetség.