Sneider Tamás Facebookon mentegeti a zsidózó Szávayt

Szávay István Jobbik
Vágólapra másolva!
Jó pár nap csúszással ugyan, de megérkezett a Jobbik válasza a párt antiszemita botrányával kapcsolatban. Szerdán napvilágra került egy hangfelvétel, amelyen Szávay István jobbikos képviselő durván zsidózott, szombaton már reagált is a Jobbik az ügyben. "Nagyon nagy szükség van Szávay István munkájára a magyar parlamentben" - írta közösségi oldalán Sneider Tamás, a párt elnöke. Nincs több kérdés: a baloldal felé közeledő pártban továbbra is büntetlenül lehet a legdurvább antiszemita megnyilvánulásokat tenni. 
Vágólapra másolva!

Ahogy beszámoltunk róla, szerdán a Hír TV nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen az hallható, ahogyan Szávay István, a Jobbik parlamenti képviselője azzal dicsekedett párttársainak, hogy leütött egy zsidó nőt egy szórakozóhelyen, mert az „beszólt neki". Az érintett jobbikos képviselő a történtek következtében lemondott egyes tisztségeiről, azonban parlamenti mandátumát nem adta vissza. A közvéleményben óriási felháborodást okozott az ügy, nem úgy a Jobbik büszke néppárti közösségében, ahol a párt vezetői egészen szombatig hallgattak a minősíthetetlen antiszemita megnyilvánulás kapcsán.

A Jobbik elnöke úgy beszél mellé, ahogy csak a Jobbik elnöke tud

Tegnap Sneider Tamás pártelnök próbálta megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, ezúttal is Facebookon. Terjedelmes írásában minden részletre kiterjedően ismertette pártjának álláspontját az ügyben:

  • "a Jobbiknak óriási felelőssége van abban, hogy hazai viszonyaink között ne az elmúlt évszázad lövészárkait ássa újra",
  • a párt elkötelezett amellett, hogy olyan politikai, társadalmi, szociális rendszert hozzanak létre, amely az elmúlt évtizedek legsikeresebb országait jellemzik,
  • ezeknek a nemzeteknek "a közösségi szerveződés, szociális érzékenység jellemzi a társadalmát, amely a gazdaság, az oktatás és az egészségügy világszínvonalában nyilvánul meg",
  • "az 1990-es rendszerváltáskor a szociális piacgazdaság felé szerettünk volna elindulni." (Nem egyértelmű, hogy maga a pártelnök, vagy a pártja, amely ekkor még nem is létezett szeretett volna megindulni.)

A lényeg mellett Szávay István antiszemita botrányára is kitért a pártelnök, aki a következő gondolatokat osztotta meg:

  1. Helyes volt, hogy a zsidóveréssel büszkélkedő politikus lemondott minden parlamenti tisztségéről.
  2. Méltatlan inzultus érte Szávayt.
  3. Magyarországnak a Jobbik-féle felemelkedését veszélyezteti, aki "feleslegesen náci szagot kiált egy liberális szórakozóhelyen, de az is, aki erre úgy reagál saját körében, mint ahogy azt Szávay István tette."

Itt tudja elolvasni teljes egészében a Jobbik elnökének elnyújtott magyarázkodását:

"A Jobbik nem erről, hanem egy szebb jövőről szól" - ezzel a csatakiáltással zárta gondolatait Sneider, hogy aztán meginduljon a csevegés a bejegyzés alatt.

Sneider szerint nagyon nagy szükség van Szávay munkájára a magyar parlamentben

Komoly vita bontakozott ki a hozzászólók körében, hogy le kellett volna-e mondani az antiszemita botrányba keveredő politikusnak, vagy nem. Egyesek gerinctelennek tartják amiatt, hogy megtartotta a mandátumát, mások viszont teljes szívvel kiálltak mellette, mondván, hogy egy apróbb tévesztés mindenkivel előfordulhat. Csakhogy maga Sneider Tamás pártelnök is lekeveredett a posztja alatti felületre, és hozzászólásában alaposan lehűtötte a kedélyeket. A politikus egészen pontosan a következőket írta:

Forrás: Facebook

Kérdés, mennyire illik bele a Jobbik néppártosodási imidzsébe, hogy az egykori egri szkinhedvezér nyilvánosan védelmébe veszi a zsidóveréssel hencegő politikustársát, azzal az indoklással, hogy nagyon nagy szükség van a munkájára a magyar parlamentben. Meg, hogy ennél vannak sokkal súlyosabb hibák is. Az viszont kevésbé kérdéses, hogy a magyarok mennyire tartják elengedhetetlennek az antiszemita politikus jelenlétét a magyar törvényhozásban: az áprilisi választáson a Jobbik a zuglói körzetben indította el Szávayt, aki mindössze 40 százalékkal, és 23 ezer szavazattal maradt el az első helyen végzett szocialista-párbeszédes jelölttől.

Sneider és Szávay között véd és dac szövetség alakult ki?

Racionálisnak tűnő magyarázat lehet a látványos pártelnöki kiállásra Volner Jánosnak a minap tett nyilatkozata. A párt egykori alelnöke, frakcióvezetője a péntek reggeli Mokkában mondataival azt sugallta, hogy Szávay meg fogja úszni a botrányt, mert

a kamarillapolitikában nagyon fontos szerepe volt Sneider Tamás hatalmának megszerzésében, és most a rendszerben való tartásával azt hálálják meg neki, hogy megtette a megfelelő szolgálatokat.

Hozzátette, hogy a zsidózó képviselő fontos támasza a Jobbik elnökének.