Antall Józsefre emlékezik a Veritas

Vágólapra másolva!
Szakály Sándor, a Veritas Intézet főigazgatója beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában az intézet által szervezett Antall Józsefről szóló konferenciáról, valamint távolabbi teveiről.
Vágólapra másolva!

Szakály Sándor beszámolt arról, hogy az általa vezetett intézet egy konferenciát szervez december 11-re, ahol Antall Józsefről, az első szabadon megválasztott miniszterelnökről beszélnek majd, így megemlékezve róla halálának 25. évfordulóján.

Szakály Sándor szerint a volt miniszterelnök a rendszerváltás egyik legmeghatározóbb személyisége volt, aki valódi államférfiúi kvalitásokkal rendelkezett.

A konferenciát egyébként az Országgyűlés felsőházi termében rendezik meg, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök bevezető előadásával indítanak el.

Lesznek a történeti konferenciának olyan előadói is, akik tagjai voltak az Antall-kormánynak, mint Kádár Béla, de mellette még Marinovich Endre is, aki a volt miniszterelnök kabinetfőnöke volt. Mellettük felszólal még – többek között – Szőcs Géza, Csáky Pál, Deák Ernő, a Bécsi Napló főszerkesztője, és több történész is a Veritas Intézettől, amelyik természetesen együttműködik a szervezésben az Antall József Tudásközponttal is.

A főigazgató megemlítette, hogy az egyik előadás témája az Antall-kormány külpolitikája lesz, ahol biztosan szó lesz Antall József izraeli látogatásáról is. Ennek kapcsán azt is hozzátette a történészprofesszor, hogy

Magyarország és Izrael Állam, a megmentettek és leszármazottaik a mai napig is méltó módon emlékeznek meg róla, ezért is kapta meg a Jad Vasem kitüntetést.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg.