Antall Józsefre emlékezik a Veritas

2018.12.03. 12:27

Szakály Sándor, a Veritas Intézet főigazgatója beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában az intézet által szervezett Antall Józsefről szóló konferenciáról, valamint távolabbi teveiről.

Szakály Sándor beszámolt arról, hogy az általa vezetett intézet egy konferenciát szervez december 11-re, ahol Antall Józsefről, az első szabadon megválasztott miniszterelnökről beszélnek majd, így megemlékezve róla halálának 25. évfordulóján.

Szakály Sándor szerint a volt miniszterelnök a rendszerváltás egyik legmeghatározóbb személyisége volt, aki valódi államférfiúi kvalitásokkal rendelkezett. A konferenciát egyébként az Országgyűlés felsőházi termében rendezik meg, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök bevezető előadásával indítanak el. Lesznek a történeti konferenciának olyan előadói is, akik tagjai voltak az Antall-kormánynak, mint Kádár Béla, de mellette még Marinovich Endre is, aki a volt miniszterelnök kabinetfőnöke volt. Mellettük felszólal még – többek között – Szőcs Géza, Csáky Pál, Deák Ernő, a Bécsi Napló főszerkesztője, és több történész is a Veritas Intézettől, amelyik természetesen együttműködik a szervezésben az Antall József Tudásközponttal is.

A főigazgató megemlítette, hogy az egyik előadás témája az Antall-kormány külpolitikája lesz, ahol biztosan szó lesz Antall József izraeli látogatásáról is. Ennek kapcsán azt is hozzátette a történészprofesszor, hogy Antall József édesapja volt a háború előtt a Belügyminisztérium azon tisztviselője, aki nagyon sokat tette a Magyarországra érkezett menekültekért, köztük számos zsidó emberért, akiknek pont ez mentette meg az életét. Magyarország és Izrael Állam, a megmentettek és leszármazottaik a mai napig is méltó módon emlékeznek meg róla, ezért is kapta meg a Jad Vasem kitüntetést.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg.