Szávay István azért adhatta el budapesti ingatlanát, hogy lakásbérletre legyen jogosult

2018.12.04. 09:45

Az antiszemitizmusa miatt az Országgyűlésből kibukott  jobbikos politkus kihasználva az országgyűlési törvénynek a képiviselők budapesti lakhatásának feltételeit szabályozó rész gyenge pontjait, azért is adhatott túl fővárosi ingatlanán, hogy aztán az állam pénzéből béreltessen magának lakást. Magyarán Szávay egyrészt több millió forinttal megtömte a zsebét, másrészt ugyanezzel a lendülettel alaposan megcsapolta a magyar költségvetést. Úgy látszik, az antiszemitizmus mellé pitiánerség is jár a Jobbikban.

Nem igazán Szávay István napjai ezek: nem elég, hogy az utóbbi idők egyik legsúlyosabb antiszemita botránya miatt kénytelen volt lemondani parlamenti mandátumáról, újabb érdekes részletekre bukkantunk személyével kapcsolatban. Kiderült, nemcsak a zsidó embereket nem szereti, hanem a rezsi fizetése sem tartozik kedvenc elfoglaltságai közé.

Szávay István bűvészmutatványa

A magyar parlament 2014-ben módosította az országgyűlési törvényt, amelynek értelmében a képviselők innentől kezdve nem voltak jogosultak lakhatási támogatásra, helyette viszont az Országgyűlés Hivatala budapesti lakást vagy szállást biztosított számukra. Ez a gyakorlat a mai napig tart, ami értelemszerűen azokra a honatyákra vonatkozik, akiknek nincs a fővárosban lakásuk. Ennek magyarázata pofonegyszerű: nekik nem olyan könnyű bejutni munkahelyükre, mint budapesti kollégáiknak. Ez teljesen respektálható és érthető húzás volt a törvényhozó szerv részéről, csakhogy egyes képviselők még ebben is a trükközés lehetőségét látták meg. Az ügyeskedők körébe tartozhatott Szávay István is.

Ugyanis, amint az Origo kiderítette, az Országgyűlésből zsidózással kibukó jobbikos politikus rendesen kihasználta a rendszer gyenge pontjait. A parlament hivatalos honlapján közzétett vagyonnyilatkozataiból az látszik, hogy

2014-ben még volt egy 129 négyzetméteres budapesti lakása, aminek egy évvel később már nem volt nyoma.

Szávay István 2014-es vagyonnyilatkozata. Ekkor még a tulajdonában volt egy fővárosi ingatlan, egy évvel később viszont nem.Forrás: Parlament.hu

Ezzel alapjáraton még nincs probléma: azzal viszont, hogy Szávay 2015 eleje és vége között túladott az ingatlanon, jogosulttá vált arra, hogy az Országgyűlés fizesse a fővárosi lakhatását. Ez a számok nyelvén annyit jelentett, hogy a parlament havonta maximum a képviselői tiszteletdíj 25 százalékáért, azaz 187 ezer forintért bérelhetett neki lakást (azóta az összeg emelkedett). A volt jobbikos képviselő nem volt szégyenlős igénybe venni – a fővárosi ingatlanának eladásával – megnyíló lehetőséget- ez tűnik ki az Országgyűlés weboldalán közzétett „nyilvános szerződésekből."

A következő lakásbérleti szerződések születtek az Országgyűlés és Szávay között, miután a politikus értékesítette budapesti lakását:

  • 2016. január 15. – lakásbérlet 179 000 forint/hó
  • 2017. március 12. – lakásbérlet 179 000 forint/hó (szerződés-módosítás)
  • 2017. április 13. - lakásbérlet 186 500 forint/hó
  • 2018. május 8. – lakásbérlet 186 500 forint/hó (szerződés megszüntetése)

A hivatalos adatok szerint Szávaynak közel két és fél évig mintegy öt millió forint értékben a magyar állam fizette a budapesti lakhatását, amiről csak az áprilisi választást követően mondott le. Az ingatlan eladásának, és az első lakásbérleti szerződés megkötésének időpontja arra enged következtetni, hogy a bukott képviselő bizony-bizony ravaszkodhatott a kérdésben, rendesen kihasználva a magyar állam jóindulatát.

Szávay tehát egyrészt több millió forinttal megtömte a zsebét, másrészt ugyanezzel a lendülettel alaposan megcsapolta a magyar államot.

A bűvészmutatványnak az a pikantériája, hogy pártja, a kisemberek sorsáért kommunikációs szinten naponta aggódó Jobbik rendszeresen szót emelt a magas budapesti albérleti árak ellen. Egy 2017-es, a témába vágó közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a horror albérletárak veszélyeztetik az ország jövőjét, Vona Gábornak az egyik választási ígérete a sok közül az volt, hogy indokolt esetben lehetővé tenné, hogy a fiatalok nulla forintért tudjanak albérlethez jutni. Hogy Szávay mennyire számít fiatalnak, az erősen kérdéses, de esetében legalább megvalósult a  párt programjának egyik pontja. Úgy látszik, a Jobbikban az antiszemitizmus mellé a pitiánerség is jár.

FRISSÍTÉS: 

Az Országgyűlés Hivatala (OH) arról tájékoztatta az Origót, hogy a magyar állam 

  • 2018. november 1-től egy XV. kerületi,
  • 2017. április 1-től egy terézvárosi,
  • 2015. november 7-től egy ferencvárosi

lakást bérelt Szávay Istvánnak. Az OH által megküldöttekből jól látszik, hogy nem sok idő telt el a jobbikos politikus ingatlanának eladása, és az állam által kínált lakásbérleti lehetőség igénybevétele között.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK