A migráció lehet a jövő évi EP-választás meghatározó kampánytémája

2018.12.04. 11:42

Gulyás Gergely az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén arról beszélt, hogy a migráció lehet az a fő téma, amely mindenhol meghatározhatja a jövő évi európai parlamenti választás kampányát. Szerinte a baloldal gyengülni fog a választáson, és ismét leszögezte, hogy a szolidaritást igen, de a kötelező kvótát továbbra sem fogadja el a Magyar Kormány. 

 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a migránsok szétosztási mechanizmusára utalva leszögezte: Magyarország elfogadja a szolidaritást alapelvként, 
de semmilyen kvótát nem fogad el, ennek jogi alapja sincs.

Magyarországról Ausztrián keresztül Németországba érkezett illegális bevándorlók a müncheni főpályaudvaron 2015. szeptember 5-énForrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe

A különbözőségek elfogadására van szükség

Gulyás szerint Németországban már megtörtént, ami korábban elképzelhetetlen volt, vagyis hogy a nagy pártok koalíciójának már nincs akkora többsége, és máshol is, az Európai Parlamentben is ez várható, hozzátéve, hogy a baloldal várhatóan gyengülni fog, mert sosem állt ilyen rosszul Európa nagy államaiban, mint most. 

Hozzátette, hogy az erőviszonyokat elsősorban a migráció rajzolta át, ami ahhoz vezetett, hogy Európa megosztottabb, mint valaha. Hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy az EU sikeres legyen, világossá kell tenni, mely területeken kell együttműködni, és melyek azok a területek, ahol a társadalmak közti különbségek miatt nincs egyetértés, 

ilyen a migráció kérdése, amellyel kapcsolatban a különbözőségek elfogadására van szükség. 

A Németországgal való szövetséget továbbra is stabilnak és fontosnak nevezte, kölcsönös érdek a jó együttműködés akkor is, ha "sok kérdésben nem értünk egyet". 

Valószínűleg mindenki kevesebbet fog kapni a következő uniós költségvetési ciklusban

A következő többéves uniós költségvetésről elmondta, hogy valószínűleg mindenkinek kevesebb fog jutni, mert bár Magyarország hajlandó lenne a britek kiesése miatt többet befizetni, ennek a lehetőségnek nagy az elutasítottsága.

 A miniszter szerint a kohéziós alap célja a tagállamok közötti életszínvonalbeli különbségek csökkentése, de az Európai Bizottság javaslata szerint a kisebb növekedést felmutató országokat kell segíteni, az életszínvonalbeli különbségek pedig másodlagosak. Azon országoknak volt azonban magas a gazdasági növekedése, amelyek betartották a maastrichti kritériumokat, vagyis a javaslat azokat büntetné, akik betartják a szabályokat - mutatott rá a miniszter.

Ellenzéki kérdésekre válaszolva leszögezte, hogy Magyarország EU- és NATO-tagsága nemzeti érdek, így helyes döntés volt csatlakozni ezekhez az integrációkhoz.

A volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügye is téma volt, Gulyás Gergely szerint Magyarország nemzetközi egyezmények alapján ad politikai menedékjogot. Hozzátette azt is, hogy az Európa Tanács és az Egyesült Államok az elmúlt egy-két évben is bírálta a macedón börtönviszonyokat és igazságszolgáltatást, az Európai Bizottság 2018-as országjelentése szerint pedig politikai befolyás érvényesül a macedón igazságszolgáltatásban.