A szennyezett zabot, amelyből reggeli kásákat és liszteket készítettek, egy angliai vállalkozástól vásárolta két magyar cég. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint egy budapesti és egy székesfehérvári gyártóüzembe került a mérgező alapanyagból. 

A zabból két népszerű, reformételeket kínáló netes boltban is lehetett rendelni, ezért a Nébih szakemberei arra kérik a vásárlókat, hogy a penészgombával szennyezett gluténmentes pelyheket, zabtöretet és zabliszteket vigyék, illetve küldjék vissza, abból ne egyenek.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A hivatal azt írta, a gyártóknak vissza kell hívniuk az érintett termékeket, amelyekben határérték feletti DON mikotoxint találtak. A deoxinivalenol toxin ismert a mezőgazdaságban, egyes penészgombafajok más-más körülmények között hajlamosak ilyen méreganyagok termelésére, amelyek az emberre és az állatokra egyaránt károsak. Egyes mikotoxinok, ha rendszeresen a fogyasztó szervezetébe kerülnek, súlyos késői szövődményeket, vese-, májbetegséget, daganatos megbetegedéseket is okozhatnak.

Az érintett termékeket itt és itt ellenőrizheti.