Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója volt a vendég szerdán az M1 aktuális csatornáján. A kormánypárti politikus elmondta, hogy az Európai Parlamenttel egy olyan javaslatot akarnak elfogadtatni, amely gyakorlatilag mindenféle ellenőrzés és kontroll nélkül engedné be az unió területére azokat a gazdasági migránsokat, akiket utána nem lehet majd visszaküldeni hazájukba.

A kommunikációs igazgató szerint rendkívül veszélyes az Európai Parlament (EP) szakbizottsága által elfogadott, a humanitárius vízum bevezetéséről szóló jelentés

hiszen az szándékosan összekeveri a humanitárius szempontokat a gazdasági bevándorlással, éppen ezért inkább migránsvízumnak kellene hívni. A javaslat szerint az egyszerűsített vízumkiadás mindenféle előzetes kontroll nélkül engedné emberek tömegeinek belépését az unió területére.  A jogosultságukat pedig csak ezt követően vizsgálnák meg.

Illegális bevándorlók a tatabányai vasútállomáson még 2015 szeptemberébenForrás: MTI/Mohai Balázs

Hidvéghi kiemelte, hogy a tapasztalatok szerint aki egyszer bejutott az EU területére, azt szinte lehetetlen visszaküldeni a hazájába, vagyis a humanitárius vízum a gazdasági bevándorlás eszköze volna. 

Szólt arról is, hogy Magyarország elutasítja az ENSZ migrációs paktumát mert az „lopakodó jogalkotás”, egyfajta hivatkozási alapot teremt a bevándorláspártiak számára azzal, hogy emberi jogként ismerve el a migrációt. A tét pedig országaink jövője. 

Ahogy arról kedden is írtunk, a brüsszeli elit gőzerővel azon dolgozik, hogy a jelenlegi formájában utolsó hónapjait élő Európai Parlamenttel minél több, az illegális migrációt segítő javaslatot fogadtasson el, legális bevándorlássá téve a folyamatokat.