A migránsvízum csak ösztönözné a migrációt

2018.12.07. 10:40

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint az Európai Unió megoldási javaslatai a kvótarendszertől kezdve a humanitárius vízumig nem megállítanák, hanem csak ösztönöznék a migrációt.

Kovács István az M1 aktuális csatornán pénteken azt mondta, hogy az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) által hétfőn elfogadott humanitárius vízum csak egyike a migrációt segíteni akaró, megkezdett jogalkotói folyamatoknak.

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatójaForrás: Alapjogokért Központ

Nyolc olyan jogalkotás van folyamatban, a humanitárius vízumtól kezdve az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) átalakításán át a dublini rendelet reformjáig, amely által az unió több százezer illegális bevándorlót akar Európába "importálni". Mivel azonban nincs konszenzus az unióban, többek között a visegrádi országok ellenállása miatt, ezeket a jogszabályokat nem lehetett bevezetni, ami pedig a nemzetállami intézkedések felértékelődéséhez vezetett - nyilatkozta Kovács István. Magyarország migrációs politikáját most Olaszország is átveszi, mert látja, hogy az Európai Uniótól nem számíthat segítségre - emelte ki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.