A Fidesznek erős Európai Néppártra, a néppártnak erős Fideszre van szüksége

2018.12.07. 23:38

Novák Katalin, a Fidesz alelnöke szerint a Fidesz és a magyar kormány érdeke, hogy a jövő évi választások után is az EP legerősebb pártja maradjon az Európai Néppárt. A Fidesznek ugyanúgy szüksége van az erős Európai Néppártra, mint ahogy az Európai Néppártnak az erős Fideszre.

Novák Katalin, a Fidesz alelnöke részt vett a CDU kongresszusának részeként tartott, Európai választások 2019 című nemzetközi panelbeszélgetésen. Ekkor német és francia politikusok mellett szólalhatott fel, így a Fidesz delegációját és ezzel a magyar, valamint a közép-európai álláspontot is képviselhette.

A beszélgetés után Novák Katalin azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a Fidesznek erős Európai Néppártra, a néppártnak pedig erős Fideszre van szüksége, kölcsönösen abban érdekeltek, hogy minél erősebbek legyenek a jövő évi európai parlamenti választásokon.

A többi felszólaló is felvetette, hogy felértékelődött a biztonság, munkahelyi, anyagi és fizikai értelemben egyaránt. A magyar kormány célja Magyarország és Közép-Európa biztonságának megőrzése, a közös cél pedig Európa biztonságának megőrzése lehetne, ehhez viszont sok a tennivaló és ezt sok minden fenyegeti is.

Novák KatalinForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ugyanazon kereszténydemokrata értékek alapján politizálnak, amelyek alapján eddig is, ezek része az erős családpolitika, a bevándorlás helyett a gyermekvállalás támogatása.

Az alelnök úgy fogalmazott: fontos cél, hogy a magyarok érezzék, előnyökkel jár az európai uniós tagság, a többi között a szabad munkavállalás és az egységes piac révén. Szerinte ugyanakkor ehhez változásokra van szükség az unióban, és ezeket belülről szeretnék elérni egy erős Európai Néppárton keresztül. A szélsőségek általában veszélyesek, akár extrém bal-, akár extrém jobboldalról van szó, "nem szabad hagyni, hogy túl nagy támogatottságot szerezzenek".

Novák Katalin azt mondta: kíváncsian várják, mit jelent Annegret Kramp-Karrenbauer megválasztása a CDU élére a magyar-német barátság és a két párt viszonya szempontjából, változtatni fog-e a párt irányvonalán az új vezető, és milyen válaszai lesznek az európai kihívásokra, köztük a migrációra. Mindenesetre most olyan nőt választottak a CDU élére, aki három gyermekes édesanya.

A Fidesz és a magyar kormány érdeke, hogy az EP legerősebb pártja maradjon az Európai Néppárt, és hogy az Európai Bizottság élére az ő jelöltjük, a német Manfred Weber kerüljön. Európa változások előtt áll, Európának változnia is kell és "mi örömmel leszünk ennek az egyik motorja" – összegzett Novák Katalin."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK