Nyolcszázmillió forintos áfacsalást lepleztek le Borsodban

2018.12.07. 10:50

Nyolcszázmillió forintnyi áfát csalt el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy műtrágyával kereskedő bűnszervezet - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-t.

Kovács Dorina elmondta, hogy az elkövetők budapesti és Pest megyei székhelyű cégeiken keresztül 2015 és 2017 között rendszeresen tettek szert milliós nagyságrendű jogtalan haszonra.

A Romániából és Lengyelországból behozott műtrágyát bevallásaikban belföldi vásárlásként tüntették fel, és az általános forgalmi adót (áfát) visszaigényelték utána.

Néhány cég esetében bevallották ugyan a külföldi beszerzést, de az áfát ezekben az esetekben sem fizették meg. A nyomozás alkalmával bebizonyosodott, hogy az áru ténylegesen "nem is járt" a cégeknél, hanem a külföldi felrakodási helyről közvetlenül a végső vevőknek szállították.
A NAV pénzügyi nyomozói és revizorai huszonhat helyszínen tartottak házkutatást és gyűjtöttek bizonyítékokat.

Borsodban nyolcszáz milliós áfacsalást lepleztek le a NAV pénzügyőrei (illusztráció)Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az elkövetők által okozott kár biztosítására három ingatlant és kilenc teherautót zárolt a hatóság, ezek összértéke több mint kétszázmillió forint.
Eddig öt férfit és egy nőt hallgattak ki bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt, de a gyanúsítottak köre még bővülhet - közölte Kovács Dorina.