Az iszlám térnyerése fontosabb annál, semhogy áltudományos módon közelítsük meg

Vágólapra másolva!
Közös nyilatkozatban hívják fel a figyelmet az áltudományok veszélyeire, és a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja, CSPI Magyarország tevékenységének az ártalmasságára a magyar orientalisztika és iszlámkutatás képviselői.
Vágólapra másolva!

Az iszlám és az iszlám európai térnyerése fontosabb téma annál, semhogy áltudományos módon közelítsük meg- mondják a magyar iszlámkutatók.

Közös nyilatkozatban hívják fel a figyelmet az áltudományok veszélyeire, és a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja, CSPI Magyarország tevékenységének az ártalmasságára a magyar orientalisztika és iszlámkutatás képviselői.

Az aláírók között számos rangos intézet, köztük a Magyar Tudományos Akadémia, az ELTE, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói és kutatói is képviseltetik magukat.

Szakmai állásfoglalás

"Ez nem politikai, hanem szakmai állásfoglalás a részünkről - mondta az Origónak Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. "A szakma a vitának feltétlen híve, de csak akkor, ha az tényeken és tudományos érveken alapul." - tette hozzá.

A közlemény aláírói szerint

a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja, CSPI Magyarország aktivistája, Incze Nikoletta tudományosság látszatát kelti, miközben a szervezet nincs akkreditálva, képviselőinek nincs releváns végzettségük, nyilatkozataikból pedig kitűnik hogy tudásuk felületes és hiányos.

"Az iszlám és az iszlám európai térnyerése fontosabb téma annál, semhogy áltudományos módon közelítsük meg." - hangsúlyozta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Sértő a magyar orientalisztikára

Sayfo Omar, az Utrechti Egyetem kutatója és a Magyar Demokrata hetilap szerzője rámutatott, hogy a magyar orientalistáknál és iszlám-kutatóknál jobban kevesen látják át jobban a kérdést. Sayfo szerint beszédes tény, hogy Magyarországon elsőként a magyar orientalizmus doyenje, Maróth Miklós hívta fel a figyelmet az iszlám európai térnyerésének kockázataira.

mondta Speidl Bianka.

Sayfo Omar szerint ugyanakkor ártalmas és a több, mint száz éves magyar orientalisztikára nézve sértő, hogy egyre nagyobb teret nyernek a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjáéhoz hasonló áltudományos tanok.

A Politikai Iszlám Tanulmányok Központját 2013-ben egy amerikai fizikatanár, Bill Warner alapította. Könyveit számos támadás érte, amiért közismert tényeket figyelmen kívül hagyva, muszlim vallási szövegek angolra fordított változataiból von le következtetéseket az iszlám működésére, törvényszerűségeire, rendszerére vonatkozóan, és nyilatkozik meg az olyan életbevágó kérdésekben, mint az integráció, migráció és terrorizmus.