Jövőre 5300 határon túli magyar diák látogathat Magyarországra

2018.12.11. 16:56

Jövőre 5300 határon túli hetedikes magyar diák látogathat Magyarországra és több mint ezer pedagógus vehet részt továbbképzésen a Határtalanul Magyarországon nevű program keretében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden.

Rétvári Bence azt mondta, az uniós fejlesztési forrásokat is felhasználó, 1,6 milliárd forintból megvalósuló projekt erősíti a magyar identitást és a magyar-magyar kapcsolatokat.Kovács-Pifka Péter, a programot támogató Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgató-helyettese jelezte, már lehet jelentkezni a 2019-es, az iskolák által választott időpontban tartandó négynapos, hároméjszakás osztálykirándulásokra. Az iskoláknak csak az időpontot kell kiválasztaniuk, a gyerekek szállítását, biztosítását, szállását, étkezését és a programok megszervezését az EMET intézi.Fontos, hogy a projektben minden egyes határon túli gyermeknek lehetősége legyen részt venni, ezért a szórványmagyarságból is lehet pályázni - mondta a főigazgató-helyettes.

Kozma Gábor, a programot szintén támogató katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola rektora azt mondta, a határon túli iskolákban magyarul tanító pedagógusok a többi között 30 órás képzéseken, 15 órás tréningeken, valamint 2019-ben és 2020-ban három-három nyári pedagógusakadémián vehetnek részt.
Az akadémiákra több mint ezer pedagógust várnak, ezért egy-egy alkalommal több mint száz résztvevő is lehet - tette hozzá.
A Határtalanul Magyarországon programra jelentkezni az emet.gov.hu oldalon lehet.